BezglutenoweBoże NarodzenieDla aktywnychSłodkościWegańskie

Blok czekoladowo – kokosowy

img_1169

Szybkie, czekoladowe słodycze to moje ulubiona przekąska. Lubię mieć mały zapas w szafce lub lodówce na wypadek nagłej, nie dającej się stłamsić ochoty na coś słodkiego. Taką czekoladę wykonać możemy w różnych produktów, które akurat mamy pod ręką. Ja użyłam płatków owsianych, które mam w kuchni zawsze, jednak równie dobrze sprawdzą się płatki jęczmienne, owsiane, preparowany ryż czy proso. Z dodatkami też możemy poszaleć – sypnijmy rodzynek, orzechów czy innych dowolnych bakalii. Choć smak za każdym razem będzie inny, jedno jest pewne – zawsze wyjdzie pysznie. Inspiracją do zrobienia tej przekąski był wpis z jednego z moich ulubionych blogów.

Składniki:

1 szklanka masła orzechowego

1/3 szklanki ksylitolu

1/2 szklanki oleju kokosowego

dwie tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

1 szklanka wiórków kokosowych

2 szklanki płatków owsianych górskich

untitled-export1

Wykonanie:

  1. Płatki mieszamy z wiórkami.
  2. Masło orzechowe, ksylitol i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając – nie doprowadzamy do zagotowania!
  3. Gdy składniki się połączą dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy aż się rozpuści i połączy z resztą składników.
  4. Gotową masą zalewamy płatki z wiórkami i dokładnie mieszamy.
  5. Foremkę (ok 22 x 19 cm) wykładamy folią lub papierem, na wierzch przekładamy masę.
  6. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy ostrym nożem a blok przechowujemy w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *