Razowy makaron z bazyliowym pesto, kurczakiem i awokado

5

***

Głównym składnikiem mojego pesto są liście bazylii bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny czyli roślinną formę witaminy A.  Bazylia działa przede wszystkim na układ trawienny oraz nerwowy. Za jej lecznicze właściwości odpowiadają między innymi olejki eteryczne, zwłaszcza eugenol, którego aktywne cząsteczki mają silne działanie przeciwzapalne. Jest ona także skarbnicą flowonoidów wpływających korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, ma działanie antydepresyjne, relaksujące i przeciwzapalne. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu podobnie jak oliwa z oliwek, której stosowanie może obniżyć poziom LDL nawet o 20%. Oprócz tej właściwości oliwa chroni przed nowotworami i jest doskonałym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Nie bez powodu oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych olejów jadalnych.

1

Składniki: 

(jedna porcja)

60 g makaronu razowego

doniczka bazylii

kilka pistacji

ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek 

sok z 1/3 cytryny

2 suszone pomiodory

1/4 dojarzałego awokado

20 g sera feta 

40 g filetu z kurczaka

pieprz

szczypta soli

3

Wykonanie:

1. Bazylię miksujemy z oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny.

2. Gotujemy makaron.

3. Kurczaka kroimy na kawałki i smażymy bez tłuszczu w curry.

4. Makaron mieszamy z pesto, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Awokado, pomidory i fetę kroimy na kawałki. Posypujemy nimi gotowe danie.

5. Dodajemy pistacje.

7

Wartość odżywcza:

(w 100 g)

280 kcal

białko 14 g

tłuszcz 10

węglowodany 32 g

Komentarz: Danie pyszne jest także w wersji wegetariańskiej !

4