Obłędnie czekoladowy torcik z różą i malinami (bezglutenowy)

IMG_7803

***

Uwielbiam mocno czekoladowe desery. Są one jednak najczęściej dosyć tłuste i mocno kaloryczne. Dziś przedstawiam mój autorski przepis na torcik czekoladowy, w którym nie ma grama mąki, masła ani cukru a smakuje cudownie. Cukier zastąpiłam stewią, a mąkę … czerwoną fasolą. Choć moja wersja ciasta ma połowę mniej kalorii niż tradycyjny torcik jest bardzo sycące ze względu na zawartość składników zmniejszających uczucie głodu, czyli czekolady zawierającej 70 % kakao i fasoli.

IMG_7770

Czerwona fasola polecana jest osobom trenującym i dbającym o sylwetkę jako doskonałe źródło białka. Zawiera także naturalne antydepresanty, w postaci witamin z grupy B oraz wapń, potas i żelazo. Dodatkową jej zaletą jest niski indeks glikemiczny oraz zawartość substancji hamujących rozrost tkanek nowotworowych.

Według naukowców z hiszpańskiego Instytutu Nauki i Technologii Żywności i Żywienia kakao dzięki wysokiej zawartości flawonoidów może nas obronić przed rakiem jelita grubego. Ponadto chroni nasz organizm przed wirusami oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie i koncentrację. Pamiętajmy jednak by spożywać je z umiarem, a sięgając po czekoladę wybierajmy tę o dużej zawartości kakao – minimum 70 %.

IMG_7772

Składniki :

ciasto 

2 puszki czerwonej fasoli

4 jaja

2 łyżki stewii

4 łyżki ciemnego kakao

1 łyżka sody

IMG_7777

Krem czekoladowy

serek mascarpone

łyżka kakao

2 łyżki miodu

IMG_7781

Polewa

tabliczka gorzkiej czekolady ( 70% kakao)

    Dodatkowo  

łyżka konfitury z róży (domowej roboty)

ok 300 g malin

IMG_7782

Wykonanie:

1. Fasolę odsączamy, dodajemy żółtka i blendujemy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stewię.

3. Do masy fasolowej dodajemy ubitą pianę, kakao i sodę.

4. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy ok 45 minut w 180 st.

5. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.

6. Mascarpone mieszamy z miodem i kakao.

7. Gotowym kremem smarujemy ciasto.

8. Na wierzch ciasta nakładamy konfiturę, polewamy roztopioną czekoladą i ozdabiamy malinami.

IMG_7786

IMG_7789

Wartość odżywcza: 

179 kcal

białko 7 g

tłuszcz 12 g

węglowodany 12 g

IMG_7794

IMG_7797

Komentarz : Kawałek torcika z fasoli to ok. 305 kcal, dla porównania tradycyjny mączny tort z cukrem i masłem zawiera ich dwa razy więcej – aż 646 kcal !!

IMG_7801

3 komentarze do „Obłędnie czekoladowy torcik z różą i malinami (bezglutenowy)

  1. Nie wierzyłam, że się uda z tą fasolą a tu proszę. Udało się wręcz idealnie! Próbowałam wersji z cukrem brązowym zamiast stewii a udekorowałam jeżynami i borówkami. Wyszło przepysznie! Dzięki bardzo za przepis! Na pewno będę tu częstym gościem ?

  2. Zrobiłam wczoraj torcik, zamiast malin dodałam brzoskwinie. Był niesamowicie czekoladowy, polecam wszystkim 🙂

Możliwość komentowania została wyłączona.