***
Uwielbiam mocno czekoladowe desery. Są one jednak najczęściej dosyć tłuste i mocno kaloryczne. Dziś przedstawiam mój autorski przepis na torcik czekoladowy, w którym nie ma grama mąki, masła ani cukru a smakuje cudownie. Cukier zastąpiłam stewią, a mąkę … czerwoną fasolą. Choć moja wersja ciasta ma połowę mniej kalorii niż tradycyjny torcik jest bardzo sycące ze względu na zawartość składników zmniejszających uczucie głodu, czyli czekolady zawierającej 70 % kakao i fasoli.
Czerwona fasola polecana jest osobom trenującym i dbającym o sylwetkę jako doskonałe źródło białka. Zawiera także naturalne antydepresanty, w postaci witamin z grupy B oraz wapń, potas i żelazo. Dodatkową jej zaletą jest niski indeks glikemiczny oraz zawartość substancji hamujących rozrost tkanek nowotworowych.
Według naukowców z hiszpańskiego Instytutu Nauki i Technologii Żywności i Żywienia kakao dzięki wysokiej zawartości flawonoidów może nas obronić przed rakiem jelita grubego. Ponadto chroni nasz organizm przed wirusami oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie i koncentrację. Pamiętajmy jednak by spożywać je z umiarem, a sięgając po czekoladę wybierajmy tę o dużej zawartości kakao – minimum 70 %.
Składniki :
ciasto
2 puszki czerwonej fasoli
4 jaja
2 łyżki stewii
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka sody
Krem czekoladowy
serek mascarpone
łyżka kakao
2 łyżki miodu
Polewa
tabliczka gorzkiej czekolady ( 70% kakao)
Dodatkowo
łyżka konfitury z róży (domowej roboty)
ok 300 g malin
Wykonanie:
1. Fasolę odsączamy, dodajemy żółtka i blendujemy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stewię.
3. Do masy fasolowej dodajemy ubitą pianę, kakao i sodę.
4. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy ok 45 minut w 180 st.
5. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.
6. Mascarpone mieszamy z miodem i kakao.
7. Gotowym kremem smarujemy ciasto.
8. Na wierzch ciasta nakładamy konfiturę, polewamy roztopioną czekoladą i ozdabiamy malinami.
Wartość odżywcza:
179 kcal
białko 7 g
tłuszcz 12 g
węglowodany 12 g
Komentarz : Kawałek torcika z fasoli to ok. 305 kcal, dla porównania tradycyjny mączny tort z cukrem i masłem zawiera ich dwa razy więcej – aż 646 kcal !!











3 komentarze do „Obłędnie czekoladowy torcik z różą i malinami (bezglutenowy)”
Na pewno wypróbuję! 🙂
Nie wierzyłam, że się uda z tą fasolą a tu proszę. Udało się wręcz idealnie! Próbowałam wersji z cukrem brązowym zamiast stewii a udekorowałam jeżynami i borówkami. Wyszło przepysznie! Dzięki bardzo za przepis! Na pewno będę tu częstym gościem ?
Zrobiłam wczoraj torcik, zamiast malin dodałam brzoskwinie. Był niesamowicie czekoladowy, polecam wszystkim 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.