***
Wiele osób nie lubi szpinaku. Ja go wręcz uwielbiam, szczególnie świeże liście, które są bardzo chrupiące i pasują zarówno do sałatek, makaronu a nawet kanapek. Sałatka ta wyszła mi zupełnie przypadkowo. Chciałam wykorzystać brzoskwinie, które zostały mi po zrobieniu placka i porzeczki zerwane z krzewu. Składniki dodałam „na oko” i w taki sposób wyszła naprawdę pyszna przekąska.
O tym dlaczego warto jeść szpinak wspominałam już tutaj. Teraz pokażę jak zrobić z niego pyszną i lekką sałatkę.
Składniki:
2 garści świeżego szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
pół brzoskwini z puszki
kilka orzechów włoskich
garstka porzeczek
kawałeczek fety
sok z ćwiartki limonki
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy
pół łyżeczki miodu
pieprz
Wykonanie:
1. Na talerz wrzucamy świeży szpinak, pokrojoną brzoskwinię, porzeczki, połówki pomidorków, orzechy i fetę.
2. Sok z limonki mieszamy z miodem i oliwą i polewamy nim sałatkę.
3. Na koniec dodajemy odrobinę octu balsamicznego i doprawiamy pieprzem.
4. Gotowe !
Wartość odżywcza:
104 kcal
białko 3 g
tłuszcz 7 g
węglowodany 10 g




