Sałatka szpinakowa na słodko

IMG_8400

***

Wiele osób nie lubi szpinaku. Ja go wręcz uwielbiam, szczególnie świeże liście, które są bardzo chrupiące i pasują zarówno do sałatek, makaronu a nawet kanapek. Sałatka ta wyszła mi zupełnie przypadkowo. Chciałam wykorzystać brzoskwinie, które zostały mi po zrobieniu placka i porzeczki zerwane z krzewu. Składniki dodałam „na oko” i w taki sposób wyszła naprawdę pyszna przekąska.

O tym dlaczego warto jeść szpinak wspominałam już tutaj. Teraz pokażę jak zrobić z niego pyszną i lekką sałatkę.

IMG_8402

Składniki:

2 garści świeżego szpinaku

kilka pomidorków koktajlowych

pół brzoskwini z puszki

kilka orzechów włoskich

garstka porzeczek

kawałeczek fety

sok z ćwiartki limonki

łyżeczka octu balsamicznego

łyżka oliwy

pół łyżeczki miodu

pieprz

IMG_8422

Wykonanie:

1. Na talerz wrzucamy świeży szpinak, pokrojoną brzoskwinię, porzeczki, połówki pomidorków, orzechy i fetę.

2. Sok z limonki mieszamy z miodem i oliwą i polewamy nim sałatkę.

3. Na koniec dodajemy odrobinę octu balsamicznego i doprawiamy pieprzem.

4. Gotowe !

IMG_8448

Wartość odżywcza:

104 kcal

białko 3 g

tłuszcz 7 g

węglowodany 10 g

IMG_8456