***
Dynia króluje teraz na straganach i w mojej kuchni. Po dużej, pomarańczowej nadszedł czas na malutkie dynie, czyli sweet dumpling, które można nadziewać wszystkim, co tylko podpowie nam nasza kulinarna fantazja.
Dynia to niskokaloryczne warzywo, bogate w B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a do tego jest zupełnie pozbawiona sodu, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Głównym składnikiem farszu jest kasza bulgur, pochodząca z Bliskiego Wschodu. Wśród innych kasz pszenicznych wyróżnia się ona największą zawartością błonnika i jest najmniej kaloryczna. Ponadto jest bogatą skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet starających się o dziecko i ciężarnych. Zawarte w niej witaminy z grupy B oraz magnez wspomagają pracę układu nerwowego. Dodatkowo błonnik wspomaga procesy trawienia i pracę przewodu pokarmowego. Kasza ta jest także bezpieczna dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=46) i nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi.
Składniki:
2 małe dynie
1/3 szklanki kaszy bulgur
pół bakłażana
3 suszone daktyle
garść natki pietruszki
pół łyżeczki ostrej papryki
pół cebuli
szczypta soli
pieprz
łyżka oliwy
Wykonanie:
1. Dynie myjemy, odkrawamy „pokrywkę” a ze środka usuwamy pestki.
2. Kaszę zalewamy wrzątkiem (niecałe pół szklanki) i czekamy aż napęcznieje.
3. Bakłażana i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.
4. Kaszę mieszamy z bakłażanem, dodajemy drobno pokrojone daktyle, przyprawy i świeżą pietruszkę.
5. Dynie nadziewamy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut aż zmięknie (czas pieczenia zależy od grubości dyni).
Wartość odżywcza:
67 kcal
białko 4 g
tłuszcz 3 g
węglowodany 7 g