Mini dynia z kaszą bulgur, bakłażanem i daktylami

IMG_2667

***

Dynia króluje teraz na straganach i w mojej kuchni. Po dużej, pomarańczowej nadszedł czas na malutkie dynie, czyli sweet dumpling, które można nadziewać wszystkim, co tylko podpowie nam nasza kulinarna fantazja.

Dynia to niskokaloryczne warzywo, bogate w B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a do tego jest zupełnie pozbawiona sodu, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Głównym składnikiem farszu jest kasza bulgur, pochodząca z Bliskiego Wschodu. Wśród innych kasz pszenicznych wyróżnia się ona największą zawartością błonnika i jest najmniej kaloryczna. Ponadto jest bogatą skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet starających się o dziecko i ciężarnych. Zawarte w niej witaminy z grupy B oraz magnez wspomagają pracę układu nerwowego. Dodatkowo błonnik wspomaga procesy trawienia i pracę przewodu pokarmowego. Kasza ta jest także bezpieczna dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=46) i nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi.

IMG_2623

IMG_2628

IMG_2613

Składniki:

2 małe dynie

1/3 szklanki kaszy bulgur

pół bakłażana

3 suszone daktyle

garść natki pietruszki

pół łyżeczki ostrej papryki

pół cebuli

szczypta soli

pieprz

łyżka oliwy

IMG_2664

Wykonanie:

1. Dynie myjemy, odkrawamy „pokrywkę” a ze środka usuwamy pestki.

2. Kaszę zalewamy wrzątkiem (niecałe pół szklanki) i czekamy aż napęcznieje.

3. Bakłażana i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.

4. Kaszę mieszamy z bakłażanem, dodajemy drobno pokrojone daktyle, przyprawy i świeżą pietruszkę.

5. Dynie nadziewamy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut aż zmięknie (czas pieczenia zależy od grubości dyni).

IMG_2666

Wartość odżywcza:

67 kcal

białko 4 g

tłuszcz 3 g

węglowodany 7 g

IMG_2675