***
Pieczone jabłka zawsze się sprawdzają i każdemu smakują. Może je nafaszerować kuskusem, ryżem, płatkami owsianymi, owocami i różnymi ziarnami. Kocham je w każdej odsłonie ! Dziś do ich przygotowania użyłam płatków ryżowych. Cechuje je niska zawartość tłuszczu, są lekkostrawne i poleca się je osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, chorym na celiakię (nie zawierają glutenu), alergikom oraz dzieciom.
Składniki:
2 jabłka
2 łyżki płatków ryżowych Halina
4 łyżki mleka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, przekrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki i gotujemy ok. 3 minuty aż zmiękną.
3. Do ugotowanych płatków dodajmy cynamon i kokos.
4. Nadziewamy jabłka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) na około 15 min.
Komentarz: Upieczone jabłko możemy polać sokiem lub dodać ulubioną konfiturę. Ja użyłam sok z aronii własnej roboty 🙂
Wartość odżywcza:
64 kcal
białko 1 g
tłuszcz 1 g
węglowodany 13 g