Pieczone jabłka z płatkami ryżowymi i kokosem

IMG_2804

***

Pieczone jabłka zawsze się sprawdzają i każdemu smakują. Może je nafaszerować kuskusem, ryżem, płatkami owsianymi, owocami i różnymi ziarnami. Kocham je w każdej odsłonie ! Dziś do ich przygotowania użyłam płatków ryżowych. Cechuje je niska zawartość tłuszczu, są lekkostrawne i poleca się je osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, chorym na celiakię (nie zawierają glutenu), alergikom oraz dzieciom.

427CANON

IMG_2783

Składniki:

2 jabłka

2 łyżki płatków ryżowych Halina

4 łyżki mleka

łyżeczka cynamonu

łyżeczka wiórków kokosowych

IMG_2794

IMG_2795

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, przekrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne.

2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki i gotujemy ok. 3 minuty aż zmiękną.

3. Do ugotowanych płatków dodajmy cynamon i kokos.

4. Nadziewamy jabłka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) na około 15 min.

Komentarz: Upieczone jabłko możemy polać sokiem lub dodać ulubioną konfiturę. Ja użyłam sok z aronii własnej roboty 🙂

IMG_2801

Wartość odżywcza:

64 kcal

białko 1 g

tłuszcz 1 g

węglowodany 13 g