Jaglany jabłecznik z daktylowym spodem

IMG_4594

***

Ostatni raz w czasie piątkowego wieczoru w Krakowie w gronie cudownych edukatorek żywieniowych miałam okazję zasmakować ciasta z kaszy jaglanej. Bardzo słodki, z daktylami, orzechami i masłem orzechowym. Postanowiłam wypróbować ten przysmak w domu, jednak obniżyłam mu trochę kaloryczność zamieniając orzechy i masło na jabłka z cynamonem. Soczystymi owocami, które dostałam od jednej przemiłej pani intendentki z przedszkola udekorowałam moje ciasto. Jest bardzo proste, szybkie i nie wymaga pieczenia !

IMG_4590

Skład:

200 g kaszy jaglanej

szklanka kaszy jaglanej preparowanej lub płatków owsianych

szklanka daktyli

2 łyżki miodu

4 małe jabłka

łyżeczka cynamonu

1/3 szklanki mleka

IMG_4595

Wykonanie:

1. Gotujemy kaszę (1 szklanka kaszy : 2 szklanki wody).

2. Daktyle moczymy 2o minut we wrzątku.

3. Ostudzoną kaszę miksujemy na gładki krem, dodajemy 2 łyżki miodu i mleko (mleko dodajemy stopniowo- zbyt rzadki krem utrudnia krojenie ciasta).

4. Daktyle również gnieciemy na gładką masę (najlepiej widelcem) i mieszamy z kaszą preparowaną.

5. Na spodzie układamy warstwę daktyli, na niej kaszę.

6. Na wierzchu układamy wcześniej obrane i usmażone jabłka (pokrojone w plasterki, duszone we własnym soku, z cynamonem).

IMG_4593

Wartość odżywcza:

124 kcal

białko 4 g

tłuszcz 1 g

węglowodany 26 g

IMG_4605