***
Ostatni raz w czasie piątkowego wieczoru w Krakowie w gronie cudownych edukatorek żywieniowych miałam okazję zasmakować ciasta z kaszy jaglanej. Bardzo słodki, z daktylami, orzechami i masłem orzechowym. Postanowiłam wypróbować ten przysmak w domu, jednak obniżyłam mu trochę kaloryczność zamieniając orzechy i masło na jabłka z cynamonem. Soczystymi owocami, które dostałam od jednej przemiłej pani intendentki z przedszkola udekorowałam moje ciasto. Jest bardzo proste, szybkie i nie wymaga pieczenia !
Skład:
200 g kaszy jaglanej
szklanka kaszy jaglanej preparowanej lub płatków owsianych
szklanka daktyli
2 łyżki miodu
4 małe jabłka
łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
1. Gotujemy kaszę (1 szklanka kaszy : 2 szklanki wody).
2. Daktyle moczymy 2o minut we wrzątku.
3. Ostudzoną kaszę miksujemy na gładki krem, dodajemy 2 łyżki miodu i mleko (mleko dodajemy stopniowo- zbyt rzadki krem utrudnia krojenie ciasta).
4. Daktyle również gnieciemy na gładką masę (najlepiej widelcem) i mieszamy z kaszą preparowaną.
5. Na spodzie układamy warstwę daktyli, na niej kaszę.
6. Na wierzchu układamy wcześniej obrane i usmażone jabłka (pokrojone w plasterki, duszone we własnym soku, z cynamonem).
Wartość odżywcza:
124 kcal
białko 4 g
tłuszcz 1 g
węglowodany 26 g




