Ziołowe naleśniki z zielonym groszkiem

IMG_4682

***

Pisałam ostatnio o pastach, które robię bardzo często na kanapki. Dziś pokażę, że pasują one także do dań obiadowych. Była już na blogu pasta brokułowa, pietruszkowa, słonecznikowa, rzodkiewkowa a teraz nadszedł czas na tę z zielonego groszku i świeżej bazylii.

IMG_4665

Jedząc zielony groszek przekonamy się jak wiele korzyści płynie z tak małych rzeczy. Przede wszystkich to skarbnica błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit, po drugie zawiera witaminę K ważną w procesie wchłaniania wapnia, jest lekkostrawny, obniża poziom złego cholesterolu, ma dużo kwasu foliowego oraz cenną chlorofilinę działającą antynowotworowo. To także źródło żelaza, które chroni nas przed anemią oraz witaminy C ułatwiającej jego wchłanianie.

Panie w ciąży i młode mamy ! Koniecznie zadbajcie o to, by groszek znalazł się w waszej diecie. Kwas foliowy ma duże duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Dodatkowo groszek pozytywnie wpływa na laktację !

IMG_4667

Składniki:

Naleśniki

(10 sztuk)

szklanka mleka

szklanka mąki

jajko

szczypta soli

garść koperku

garść szczypiorku

garść pietruszki

Pasta z groszku

450 g groszku

garść świeżej bazylii

łyżka soku z cytryny

pieprz

garść kolendry

ząbek czosnku

łyżka oliwy

szczypta soli

Dodatki

pół fety

kilka pomidorków koktajlowych

garść oliwek

IMG_4687

Wykonanie:

1. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę i smażymy naleśniki na małej ilości oleju.

2. Wszystkie składniki do pasty z groszku razem blendujemy.

3. Gotowe naleśniki smarujemy zieloną pastą i nakładamy dodatki.

IMG_4690

Wartość odżywcza:

jeden pusty naleśnik

170 kcal

białko 6,5 g

tłuszcz 3,9 g

węglowodany 27,5 g

pasta z groszku

łyżka pasty to jedynie ok 5 kcal !

IMG_4679