***
Pisałam ostatnio o pastach, które robię bardzo często na kanapki. Dziś pokażę, że pasują one także do dań obiadowych. Była już na blogu pasta brokułowa, pietruszkowa, słonecznikowa, rzodkiewkowa a teraz nadszedł czas na tę z zielonego groszku i świeżej bazylii.
Jedząc zielony groszek przekonamy się jak wiele korzyści płynie z tak małych rzeczy. Przede wszystkich to skarbnica błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit, po drugie zawiera witaminę K ważną w procesie wchłaniania wapnia, jest lekkostrawny, obniża poziom złego cholesterolu, ma dużo kwasu foliowego oraz cenną chlorofilinę działającą antynowotworowo. To także źródło żelaza, które chroni nas przed anemią oraz witaminy C ułatwiającej jego wchłanianie.
Panie w ciąży i młode mamy ! Koniecznie zadbajcie o to, by groszek znalazł się w waszej diecie. Kwas foliowy ma duże duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Dodatkowo groszek pozytywnie wpływa na laktację !
Składniki:
Naleśniki
(10 sztuk)
szklanka mleka
szklanka mąki
jajko
szczypta soli
garść koperku
garść szczypiorku
garść pietruszki
Pasta z groszku
450 g groszku
garść świeżej bazylii
łyżka soku z cytryny
pieprz
garść kolendry
ząbek czosnku
łyżka oliwy
szczypta soli
Dodatki
pół fety
kilka pomidorków koktajlowych
garść oliwek
Wykonanie:
1. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę i smażymy naleśniki na małej ilości oleju.
2. Wszystkie składniki do pasty z groszku razem blendujemy.
3. Gotowe naleśniki smarujemy zieloną pastą i nakładamy dodatki.
Wartość odżywcza:
jeden pusty naleśnik
170 kcal
białko 6,5 g
tłuszcz 3,9 g
węglowodany 27,5 g
pasta z groszku
łyżka pasty to jedynie ok 5 kcal !





