***
W tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia można zrobić sobie „cheat day”. Raz w roku można pozwolić sobie na takie słodkie szaleństwo. Ja postanowiłam upiec faworki. Tak – upiec. W odróżnieniu od tradycyjnych moje są lżejsze i nie nasączone tłuszczem. Doszłam do wniosku, że smażone pączki i faworki to już za dużo dla żołądka 🙂
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
50 g masła
3 żółtka
3 łyżki śmietany 12%
cukier puder
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy i czekamy aż ostygnie.
2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy masło i ugniatamy ciasto.
3. Wkładamy je na 30 min do lodówki.
4. Wałkujemy cieniutko, wykrawamy paski, pośrodku nich pionowe rozcięcie i jeden koniec przeplatamy przez dziurkę.
5. Pieczemy ok 15 minut w 180 st.
6. Posypujemy cukrem pudrem gdy ostygną.
SMACZNEGO !!!