Faworki !

FAWORKI1

***

W tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia można zrobić sobie „cheat day”. Raz w roku można pozwolić sobie na takie słodkie szaleństwo. Ja postanowiłam upiec faworki. Tak – upiec. W odróżnieniu od tradycyjnych moje są lżejsze i nie nasączone tłuszczem. Doszłam do wniosku, że smażone pączki i faworki to już za dużo dla żołądka 🙂

IMG_4860

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

50 g masła

3 żółtka

3 łyżki śmietany 12%

cukier puder

FAWORKI2

IMG_4868

Wykonanie:

1. Masło rozpuszczamy i czekamy aż ostygnie.

2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy masło i ugniatamy ciasto.

3. Wkładamy je na 30 min do lodówki.

4. Wałkujemy cieniutko, wykrawamy paski, pośrodku nich pionowe rozcięcie i jeden koniec przeplatamy przez dziurkę.

5. Pieczemy ok 15 minut w 180 st.

6. Posypujemy cukrem pudrem gdy ostygną.

FAWORKI

IMG_4852

SMACZNEGO !!!