Pączki pieczone

IMG_4873

***

Tłusty czwartek bez pączków? Niemożliwe. Nigdy wcześniej pączków nie piekłam więc teraz chce to nadrobić. Zjadam je tylko raz w roku i muszą być koniecznie z lukrem i nadzieniem owocowym bądź różanym. Natrafiłam ostatnio na przepis na pączki z batatów. Normalnie pewnie bym się na niego nie pokusiła, bo nie do końca przekonuje mnie trochę mdły i za słodki smak tego ziemniaka. Ale akurat miałam jednego w kuchni i nie bardzo wiedziałam jak to wykorzystać więc stwierdziłam „A co mi tam”.  Zmodyfikowałam go po swojemu i proszę : efekt przeszedł moje oczekiwania ! Pączki migiem zniknęły z talerza !

IMG_4898

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej 
100 ml mleka 
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki soli

1 szklanka purée z batatów

1/2 szklanki oleju kokosowego
środek: marmolada z róży pomieszana z dżemem nektarynkowym
do ozdoby: cukier puder, sok z cytryny, skórka pomarańczowa

IMG_4881

IMG_4875

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzamy, wkładamy do miski i zagniatamy ręcznie.

2. Batata w całości wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

3. Czekamy aż ostygnie i miksujemy na gładką masę.

4. Dodajemy puree do ciasta i zagniatamy. Dolewamy rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy.

5. Lepimy w kulkę i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

6. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Do środka każdego wkładamy łyżeczkę marmolady, sklejamy i formujemy w kuleczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Gdy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na 1/2 godziny.

7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wkładamy wyrośnięte pączki i pieczemy przez 15 minut.

8. Z kilku łyżeczek cukru pudru i odrobiny soku z cytryny przygotowujemy lukier i oblewamy lekko ciepłe pączki, na koniec obsypujemy skórką pomarańczową.

448CANON

SŁODKIEGO DNIA !

IMG_4885