***
Tłusty czwartek bez pączków? Niemożliwe. Nigdy wcześniej pączków nie piekłam więc teraz chce to nadrobić. Zjadam je tylko raz w roku i muszą być koniecznie z lukrem i nadzieniem owocowym bądź różanym. Natrafiłam ostatnio na przepis na pączki z batatów. Normalnie pewnie bym się na niego nie pokusiła, bo nie do końca przekonuje mnie trochę mdły i za słodki smak tego ziemniaka. Ale akurat miałam jednego w kuchni i nie bardzo wiedziałam jak to wykorzystać więc stwierdziłam „A co mi tam”. Zmodyfikowałam go po swojemu i proszę : efekt przeszedł moje oczekiwania ! Pączki migiem zniknęły z talerza !
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
100 ml mleka
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka purée z batatów
1/2 szklanki oleju kokosowego
środek: marmolada z róży pomieszana z dżemem nektarynkowym
do ozdoby: cukier puder, sok z cytryny, skórka pomarańczowa
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzamy, wkładamy do miski i zagniatamy ręcznie.
2. Batata w całości wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
3. Czekamy aż ostygnie i miksujemy na gładką masę.
4. Dodajemy puree do ciasta i zagniatamy. Dolewamy rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy.
5. Lepimy w kulkę i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
6. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Do środka każdego wkładamy łyżeczkę marmolady, sklejamy i formujemy w kuleczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Gdy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na 1/2 godziny.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wkładamy wyrośnięte pączki i pieczemy przez 15 minut.
8. Z kilku łyżeczek cukru pudru i odrobiny soku z cytryny przygotowujemy lukier i oblewamy lekko ciepłe pączki, na koniec obsypujemy skórką pomarańczową.
SŁODKIEGO DNIA !