***
To chyba najpiękniejszy urok zimy – szczególnie tej ponurej i bezśnieżnej – kubek gorącej, mocno rozgrzewającej herbaty, ciepły koc i dobra książka. Często po całym dniu pracy nie marzę o niczym innym. W okresie panującej grypy i ciągle zmieniającej się pogody warto zaopatrzyć kuchnię w kilka ważnych składników, które stosowane regularnie mogą ochronić nas przed infekcjami. Należą do nich przede wszystkim: miód, cytrusy i imbir. Warto z nich tworzyć różne mikstury typu woda imbirowa lub mieszanka cytryny z miodem i świeżym imbirem. Ja pokusiłam się na herbatę z goździkami i pomarańczą, która umiliła mi dzisiejsze popołudnie.
Składniki:
czarna herbata
dwa plasterki pomarańczy
kilka goździków
kawałek imbiru
łyżka miodu
Wykonanie:
1. Herbatę zaparzamy, dodajemy goździki, pomarańcze i imbir.
2. Gdy trochę przestygnie dosładzamy miodem.
Komentarz: Miodu nie dodajemy do gorącej herbaty, powyżej 40 st. Celcjusza traci swoje właściwości.