***
Szpinak dla wielu jest zmorą z dzieciństwa, bo źle przyrządzony nie wygląda ani nie smakuje najlepiej. Warto jednak wprowadzić go na stałe do naszej diety, chociażby ze względu na właściwości antynowotworowe, zawarty w nim beta-karoten, witaminę C oraz luteinę – czyli znane przeciwutleniacze. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Kto nie lubi szpinaku lub ma do niego uprzedzenia to zachęcam, by dodać trochę jego listków do owocowego koktajlu. Ja szpinak uwielbiam do tego stopnia, że nakładam go na kanapkę zamiast sałaty, co bardzo polecam !
Dla tylu zalet i zdrowotnych właściwości warto się do niego przekonać:
– jest dobrym źródło magnezu, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres, zapobiega także bólom i zawrotom głowy
– kwas foliowy chroni przed wadami układu nerwowego płodu, dlatego zaleca się go ciężarnym
– witamina K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi
– witaminy z grupy B obniżają cholesterol
– witamina E opóźnia procesy starzenia
– szpinak jest niskokaloryczny
Składniki:
(2 porcje)
garść szpinaku
banan
pomarańcza
500 ml wody
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, dolewamy wodę i blendujemy na koktajl.
Wartość odżywcza:
(1 szklanka)
14o kcal
białko 3 g
tłuszcz 0 g
węglowodany 31 g