Koktajl ze szpinaku

452CANON

***

Szpinak dla wielu jest zmorą z dzieciństwa, bo źle przyrządzony nie wygląda ani nie smakuje najlepiej. Warto jednak wprowadzić go na stałe do naszej diety, chociażby ze względu na właściwości antynowotworowe, zawarty w nim beta-karoten, witaminę C oraz luteinę – czyli znane przeciwutleniacze. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Kto nie lubi szpinaku lub ma do niego uprzedzenia to  zachęcam, by dodać trochę jego listków do owocowego koktajlu. Ja szpinak uwielbiam do tego stopnia, że nakładam go na kanapkę zamiast sałaty, co bardzo polecam !

Dla tylu zalet i zdrowotnych właściwości warto się do niego przekonać:

– jest dobrym źródło magnezu, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres, zapobiega także bólom i zawrotom głowy

– kwas foliowy chroni przed wadami układu nerwowego płodu, dlatego zaleca się go ciężarnym

– witamina K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi

– witaminy z grupy B obniżają cholesterol

– witamina E opóźnia procesy starzenia

– szpinak jest niskokaloryczny

IMG_5286

Składniki:

(2 porcje)

garść szpinaku

banan

pomarańcza

500 ml wody

452CANON2

IMG_5282

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, dolewamy wodę i blendujemy na koktajl.

452CANON3

IMG_5279

Wartość odżywcza:

(1 szklanka)

14o kcal

białko 3 g

tłuszcz 0 g

węglowodany 31 g

452CANON1