***
Święto zakochanych budzi w ludziach różne emocje. Jedni szykują prezenty i niespodzianki dla ukochanej osoby, inni w ogóle walentynek nie obchodzą, a niektórzy nawet ich nie uznają ze względu na konsumpcjonistyczny i komercyjny charakter. I trudno się dziwić, bo przecież w miłości nie chodzi o kupowanie plusowych misiów ale o wzajemną troskę, pomoc, radości i problemy, szacunek, zaufanie, martwienie się o drugą osobę, wspólne śmianie się do rozpuku i czas, który sobie poświęcamy. I nie ma znaczenia czy są to walentynki czy jakikolwiek inny dzień. Warto na chwile zatrzymać się w tym naszym zabieganym życiu, usiąść przy dobrym cieście i lampce wina i przez chwilę po prostu być razem. Bo miłość to właśnie suma takich pięknych drobiazgów …
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
ok 125 g świeżego szpinaku
1/3 szklanki oleju
3 jaja
2 łyżki miodu/ksylitolu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
2 opakowania kanapkowego serka twarogowego (do smarowania)
2 łyżki miodu
dodatki
2 kiwi
wiśnie w syropie
galaretka owocowa
Wykonanie:
1. Do miski dajemy szpinak, sok z cytryny, olej i miksujemy.
2. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajmy proszek do pieczenia, miód oraz zmiksowany szpinak.
3. Ciasto mieszamy na gładką masę i wlewamy do okrągłej tortownicy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 60 minut w 180 st.
4.Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je na pół i smarujemy jedną warstwę serkiem wymieszanym z miodem.
5. Na wierz kładziemy kiwi i wiśnie, przekładamy drugą warstwą ciasta, znowu smarujemy serkiem i ozdabiamy galaretką przygotowaną dzień wcześniej.
Wartość odżywcza:
460 kcal
białko 17 g
tłuszcz 24 g
węglowodany 45 g