Torcik miłości

TORCIK SZPINAKOWY3

***

Święto zakochanych budzi w ludziach różne emocje. Jedni szykują prezenty i niespodzianki dla ukochanej osoby, inni w ogóle walentynek nie obchodzą, a niektórzy nawet ich nie uznają ze względu na konsumpcjonistyczny i komercyjny charakter. I trudno się dziwić, bo przecież w miłości nie chodzi o kupowanie plusowych misiów ale o wzajemną troskę, pomoc, radości i problemy, szacunek, zaufanie, martwienie się o drugą osobę, wspólne śmianie się do rozpuku i czas, który sobie poświęcamy. I nie ma znaczenia czy są to walentynki czy jakikolwiek inny dzień. Warto na chwile zatrzymać się w tym naszym zabieganym życiu, usiąść przy dobrym cieście i lampce wina i przez chwilę po prostu być razem. Bo miłość to właśnie suma takich pięknych drobiazgów …

TORCIK SZPINAKOWY

Składniki:

ciasto

2 szklanki mąki

ok 125 g świeżego szpinaku

1/3 szklanki oleju

3 jaja

2 łyżki miodu/ksylitolu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem

2 opakowania kanapkowego serka twarogowego (do smarowania)

2 łyżki miodu

dodatki

2 kiwi

wiśnie w syropie

galaretka owocowa

IMG_5348

TORCIK SZPINAKOWY2

Wykonanie:

1. Do miski dajemy szpinak, sok z cytryny, olej i miksujemy.

2. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajmy proszek do pieczenia, miód oraz zmiksowany szpinak.

3. Ciasto mieszamy na gładką masę i wlewamy do okrągłej tortownicy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 60 minut w 180 st.

4.Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je na pół i smarujemy jedną warstwę serkiem wymieszanym z miodem.

5. Na wierz kładziemy kiwi i wiśnie, przekładamy drugą warstwą ciasta, znowu smarujemy serkiem i ozdabiamy galaretką przygotowaną dzień wcześniej.

IMG_5362

IMG_5343

Wartość odżywcza:

460 kcal

białko 17 g

tłuszcz 24 g

węglowodany 45 g

IMG_5366