Buraczane burgery – najlepsze !

446CANON1

***

Jest jestem wegetarianką, lecz mięso jem bardzo sporadycznie i coraz chętniej zamieniam je na warzywa i strączki. Kuchnia roślinna niezwykle mnie fascynuje ze względu na różnorodność i ogrom możliwości kulinarnych. Jeszcze kilka lat temu nie podejrzewałabym, że z warzyw można zrobić dosłownie wszystko i że będzie to takie pyszne! Buraczanego kotleta pierwszy raz miałam okazję spróbować jakieś dwa lata temu w jednej w wegańskich restauracji we Wrocławiu i od razu mnie zachwycił. Dlatego podczas tegorocznego wypadu do Wrocławia nie miałam wątpliwości co zjeść na mieście. A burgery, które przygotowałam sama zachwyciły nawet zagorzałych mięsożerców !

IMG_5383

Składniki:

bułki (6 sztuk)

250 g mąki pszennej

pół szklanki ciepłej wody

jajko

pół łyżeczki cukru

2o g masła

pół łyżeczki soli

8 g drożdży instant

na wierzch: sezam, żółtko, 2 łyżki mleka

Kotlet: 

250 g buraków

100 g kaszy jaglanej

niepełna łyżeczka soli

czerwona cebula

mały pęczek pietruszki

4 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki sezamu

25 g mąki razowej

jajko

ząbek czosnku

pół łyżeczki chili cayenne 

pieprz

Sos:

miód, musztarda, jogurt naturalnego (proporcje wedle smaku)

Dodatki:

rukola, pomidor, ogórek

446CANON2

Wykonanie:

Bułki

1. Masło rozpuszczamy i czekamy aż przestygnie.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, wbijamy jajko, wlewamy masło i ciepłą wodę.

3. Zagniatamy elastyczne ciasto i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4. Dzielimy je na 6 równych porcji, formujemy delikatnie spłaszczone kulki, układamy na blasze do pieczenia i czekamy jeszcze chwilę aż wyrosną.

5. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i oprószamy sezamem.

6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Kotlet

1. Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

2. Gdy ostygną obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.

3. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w proporcji 1:2 z osoloną wodą.

4. Pietruszkę i cebulę kroimy drobno, a na suchej patelni prażymy słonecznik.

5. W dużej misce łączymy ze sobą ostudzoną kaszę, buraki, słonecznik, sezam, jajko, mąkę i przyprawy.

6. Formujemy kotlety i wrzucamy do piekarnika na 20 minut lub smażymy na małej ilości oleju.

Sos:

Mieszamy ze sobą miód, jogurt i musztardę.

Bułkę przekrawamy na pół, obie części smarujemy sosem, wkładamy do środka kotleta, rukolę i pozostały warzywa. Przykrywamy 🙂 Smacznego !

IMG_5396

IMG_5398

IMG_5402

Wartość odżywcza:

(kotletów pieczonych)

ok. 140 kcal

białko 4,2 g

węglowodany 9,1 g

tłuszcz 12 g

IMG_5388