***
Jest jestem wegetarianką, lecz mięso jem bardzo sporadycznie i coraz chętniej zamieniam je na warzywa i strączki. Kuchnia roślinna niezwykle mnie fascynuje ze względu na różnorodność i ogrom możliwości kulinarnych. Jeszcze kilka lat temu nie podejrzewałabym, że z warzyw można zrobić dosłownie wszystko i że będzie to takie pyszne! Buraczanego kotleta pierwszy raz miałam okazję spróbować jakieś dwa lata temu w jednej w wegańskich restauracji we Wrocławiu i od razu mnie zachwycił. Dlatego podczas tegorocznego wypadu do Wrocławia nie miałam wątpliwości co zjeść na mieście. A burgery, które przygotowałam sama zachwyciły nawet zagorzałych mięsożerców !
Składniki:
bułki (6 sztuk)
250 g mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
jajko
pół łyżeczki cukru
2o g masła
pół łyżeczki soli
8 g drożdży instant
na wierzch: sezam, żółtko, 2 łyżki mleka
Kotlet:
250 g buraków
100 g kaszy jaglanej
niepełna łyżeczka soli
czerwona cebula
mały pęczek pietruszki
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki sezamu
25 g mąki razowej
jajko
ząbek czosnku
pół łyżeczki chili cayenne
pieprz
Sos:
miód, musztarda, jogurt naturalnego (proporcje wedle smaku)
Dodatki:
rukola, pomidor, ogórek
Wykonanie:
Bułki
1. Masło rozpuszczamy i czekamy aż przestygnie.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, wbijamy jajko, wlewamy masło i ciepłą wodę.
3. Zagniatamy elastyczne ciasto i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Dzielimy je na 6 równych porcji, formujemy delikatnie spłaszczone kulki, układamy na blasze do pieczenia i czekamy jeszcze chwilę aż wyrosną.
5. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i oprószamy sezamem.
6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Kotlet
1. Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
2. Gdy ostygną obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
3. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w proporcji 1:2 z osoloną wodą.
4. Pietruszkę i cebulę kroimy drobno, a na suchej patelni prażymy słonecznik.
5. W dużej misce łączymy ze sobą ostudzoną kaszę, buraki, słonecznik, sezam, jajko, mąkę i przyprawy.
6. Formujemy kotlety i wrzucamy do piekarnika na 20 minut lub smażymy na małej ilości oleju.
Sos:
Mieszamy ze sobą miód, jogurt i musztardę.
Bułkę przekrawamy na pół, obie części smarujemy sosem, wkładamy do środka kotleta, rukolę i pozostały warzywa. Przykrywamy 🙂 Smacznego !
Wartość odżywcza:
(kotletów pieczonych)
ok. 140 kcal
białko 4,2 g
węglowodany 9,1 g
tłuszcz 12 g