Wszyscy kochamy słodkości. I to z bardzo prostej przyczyny – każdy z nas urodził się z preferencją smaku słodkiego. Jednak przeciętny człowiek spożywa dziennie bardzo duże ilości cukru – nie tylko w postaci sacharozy, czyli białego cukru. Jedząc przetworzone produkty takie jak ketchup, gotowe słodycze, dania, słodkie napoje czy jogurty dostarczamy do naszej diety oprócz cukru również wiele innych substancji słodzących w tym bardzo niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy. To powszechny „dosładzacz” produkowany ze skrobi kukurydzianej bądź pszenicznej , który powoduje szybkie tycie, nastawia organizm na produkcję tłuszczu, potęguje apetyt, a spożywany w nadmiarze podwyższa cholesterol i prowadzi do niebezpiecznych schorzeń takich jak cukrzyca typu 2, insulinooporność czy stłuszczenie wątroby. Przed zakupem warto dokładnie czytać etykiety i szerokim łukiem omijać także produkty typu „light” zawierające w swoim składzie aspartam (E951) – neurotoksynę, podejrzewaną o powodowanie nowotworów i zaburzeń neurologicznych.
Zachęcam do przygotowywania domowych słodyczy – daje nam to całkowitą kontrolę nad składem i pozwala dozować odpowiednią ilość użytych substancji słodzących oraz ich rodzaj. Poniżej znajdziecie kilka zdrowych zamienników białego cukru i słodkich przekąsek.
***
SUSZONE OWOCE
- są kaloryczne, zawierają dużo mniej wody niż te świeże, ale mają za to więcej błonnika, minerałów (potasu, magnezu, żelaza, miedzi), niektórych witamin i przeciwutleniaczy chroniących przed wolnymi rodnikami.
- są zdecydowanie zdrowsze i mimo wszystko mniej kaloryczne niż inne popularne „przekąski” oraz tradycyjny cukier.
- mogą zastąpić sacharozę np. w kompocie, koktajlach, wypiekach czy deserach mlecznych
- namoczone we wrzątku i zmiksowane daktyle mogą posłużyć do przygotowania kremów czekoladowych, słodkich sosów, masy do ciasta czy dosłodzenia innych deserów
CYNAMON
- zawiera spore ilości olejku cynamonowego, który nadaje przyjemny zapach i uwydatnia słodki smak potraw, dzięki czemu można zrezygnować lub zmniejszyć ilość dodawanego cukru np. w zupie mlecznej
- olejek cynamonowy ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne
- ze względu na potencjalne działanie alergizujące lepiej wprowadzać do diety dziecka po ukończeniu 1. roku życia
WANILIA
- może być stosowana do deserów, musów i potraw mlecznych zamiast cukru nadając im lekko słodkawy, przyjemny aromat
- można ją podawać od ok. 10. miesiąca życia dziecka
- działa pobudzająco i poprawia nastrój
- jest przyprawą łagodną, a więc bez obawy mogą ją stosować osoby z dolegliwościami żołądka, trzustki i nerek
MIÓD
- łyżeczka – ok. 40 kcal (dość kaloryczny)
- dostarcza witamin (B i C), mikroelementów (potasu, cynku, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu) i niesamowicie wzmacnia organizm. Żeby ustrzec się przeziębienia i podratować układ immunologiczny, warto codziennie przez miesiąc zjadać łyżkę miodu.
- działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, zawiera działające antynowotworowo przeciwutleniacze, poprawia kondycję skóry, oczyszcza wątrobę.
- Jaki miód wybrać? Przede wszystkim naturalny, a nie sztuczny, koniecznie pochodzący z gospodarstw na terenie krajów UE
KAKAO
- dzięki wysokiej zawartości flawonoidów chroni organizm, może ustrzec nas przez rakiem jelita grubego
- bogate źródło magnezu, wapnia, żelaza, cynku – świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie
- przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość
- idealne do deserów, mleka, wypieków a także czy kremów
GORZKA CZEKOLADA
- warto wybrać ją zamiast mlecznej czy białej
- dobra czekolada powinna zawierać min. 70% kakao
- poprawia humor
- dodaje energii
- zapobiega miażdżycy i zakrzepom
- polifenole w niej zawarte wzmacniają serce
- łagodzi kaszel
- powinniśmy spożywać jedną lub max. dwie kostki dziennie
Oprócz tych wymienionych na rynku możemy znaleźć jeszcze kilka innych substancji słodzących. Każda z nich ma swoje mocne i słabe strony.
KSYLITOL:
- uzyskuje się głównie z drzewa brzozy – stąd jego druga nazwa: cukier brzozowy. Niestety ksylitol jest pozyskiwany chemicznie !
- ma ok. 40% mniej kalorii i 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od sacharozy – dzięki temu poziom cukru we krwi nie jest skazany na gwałtowne wahania
- ma właściwości bakteriobójcze, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z osteoporozą (ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia
- ogranicza rozwój pleśni, drożdżaków, wskazany przy próchnicy
- można go używać do słodkich wypieków, gdyż jest odporny na wysoką temperaturę, ale nie wolno mieszać ksylitolu z substancjami żelującymi (np. z żelatyną), gdyż osłabia ich działanie (np. może sprawić, że przygotowana przez nas galaretka nie będzie chciała zastygnąć).
- ksylitol należy stosować z umiarem – 3 łyżeczki dziennie to bezpieczna dawka tej słodkości. Spożycie nadmiernej ilości cukru brzozowego może spowodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.
STEWIA:
- naturalny słodzik
- jest słodsza od cukru, a mimo to prawie nie zawiera kalorii
- bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, czy żelazo. Żeby nie straciła zdrowotnych walorów, warto wykorzystywać jej świeże lub suszone liście, z których można przygotować słodki wywar.
- stewia dostępna jest również w wersji sproszkowanej (przypomina tradycyjny cukier) – ta forma jest wprawdzie wygodniejsza dla użytkownika, jednak kupując taką stewię, należy uważać na wyjątkowo przejrzyste lub śnieżnobiałe proszki, które choć są stewią, to silnie przetworzoną i pozbawioną wartości odżywczych.
- stewia nie zmienia swoich właściwości pod wpływem temperatury, dlatego nadaje się zarówno do słodzenia kawy czy herbaty, jak i do domowych wypieków. Do jej słodkiego smaku trzeba się jednak przyzwyczaić, bo słodycz stewii jest nieco inna niż ta, do której przyzwyczaił nas biały cukier.
- jest bezpieczna dla diabetyków
SYROP KLONOWY:
- jest mniej kaloryczny i zdecydowanie zdrowszy od cukru
- w syropie klonowym, który pozyskuje się po odparowaniu wody z soku pobieranego z odpowiednich odmian klona (m.in. czerwonego i srebrzystego), nie ma konserwantów, są natomiast witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy), sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu) i kilkadziesiąt przeciwutleniaczy.
SYROP Z AGAWY:
- jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana.
- zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty
- agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity
- ma niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu
- syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii
- SYPOR Z AGAWY = 90 % FRUKTOZY, mimo że powoduje wolniejszy wzrost cukru we krwi może spowodować podwyższenie poziomu trójglicerydów, choroby serca, insulinooporność, cukrzycę i nadwagę !
CUKIER TRZCINOWY:
- należy uważać, gdyż niektórzy producenci zabawiają jedynie cukier rafinowany – sprawdź na etykiecie czy „cukier brązowy” jest faktycznie trzcinowym, czy jedynie zabarwioną sacharozą
- w porównaniu do białego cukru, który nie ma ŻADNYCH WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZYCH, cukier trzcinowy posiada niewielkie ilości składników odżywczych: potasu, wapnia
Jak widzicie możliwości osłodzenia sobie życia jest wiele. Należy jednak podchodzić do tematu ostrożnie i z rozwagą wybierać produkty, szczególnie te które są nowością na rynku. I nie zapominajmy o tym, że równie słodkie są świeże owoce, o które powinniśmy wzbogacać naszą codzienną dietę ! To zdrowy i wartościowy dodatek do jogurtów, koktajli, sałatek czy deserów (warto zamiast cukru użyć zmiksowanego banana, który bardzo mocno osłodzi owsiankę, mleczne przekąski czy ciasteczka).
SŁODKIEGO DNIA !
3 komentarze do „Słodkie zamienniki cukru”
A jak w tym wszystkim ma się karmel? Jest mniej czy bardziej szkodliwy niż zwykły cukier? Czy może nie ma to noc do rzeczy?
Zwykły karmel to czysta sacharoza poddana obróbce termicznej – czyli zero jakichkolwiek wartości, jedynie walory smakowe. Natomiast w wielu produktach możemy znaleźć karmel amoniakalny (E150). Jest on stosowany jako barwnik w kiełbasach, chlebie, dżemach, sosach, alkoholach i innych. Choć jest to barwnik naturalny, modyfikuje się go chemicznie poprzez podgrzewanie cukrów w obecności amoniaku. W nadmiarze prowadzi do nadpobudliwości oraz licznych problemów m.in. z wątrobą, żołądkiem czy nawet płodnością. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂
Zastanawiałem się tylko czy karmelizacja cukru cokolwiek zmienia w stosunku do cukru. Dziękuję bardzo 😉
Możliwość komentowania została wyłączona.