Szybkie czekoladowe brownie na niedzielne popołudnie

SZYBKIE BROWNIE2

***

Leniwa, pochmurna niedziela. Popijając kawę z mleczkiem każdy czasem sobie myśli „Ale bym zjadł coś słodkiego”. Pogoda nie zachęca do wyjścia na zewnątrz, a ochota na deser rośnie. Co zrobić? Brownie Jego przygotowanie zajmuje max 30 minut a ciasto składa się z produktów, które większość z nas ma zawsze w kuchni. I na dodatek można je zrobić zwykłym widelcem, nie potrzebujemy żadnych elektronicznych sprzętów. Do wyczarowania tej czekoladowej rozkoszy wystarczy mąka, jaja, kakao i trochę cukru lub miodu. Na wierzch cukier puder, bita śmietana lub czekolada. Ja znalazłam jeszcze mrożone jeżyny z zeszłego lata, który ożywiły smak i dodały letniego uroku.

SZYBKIE BROWNIE1

Składniki:

szklanka mąki

3 jaja

3 łyżki brązowego cukru (lub inny dosładzacz)

5 łyżek kakao

IMG_5994

Wykonanie:

1. Jajka rozbijamy widelcem, dodajemy cukier, kakao i przesianą mąkę.

2.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, masę wlewamy do natłuszczonej formie i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne.

IMG_6004

Wartość odżywcza:

220 kcal

białko 11 g

tłuszcz 6 g

węglowodany 27 g

IMG_5997

Słodkiej niedzieli !