***
Leniwa, pochmurna niedziela. Popijając kawę z mleczkiem każdy czasem sobie myśli „Ale bym zjadł coś słodkiego”. Pogoda nie zachęca do wyjścia na zewnątrz, a ochota na deser rośnie. Co zrobić? Brownie Jego przygotowanie zajmuje max 30 minut a ciasto składa się z produktów, które większość z nas ma zawsze w kuchni. I na dodatek można je zrobić zwykłym widelcem, nie potrzebujemy żadnych elektronicznych sprzętów. Do wyczarowania tej czekoladowej rozkoszy wystarczy mąka, jaja, kakao i trochę cukru lub miodu. Na wierzch cukier puder, bita śmietana lub czekolada. Ja znalazłam jeszcze mrożone jeżyny z zeszłego lata, który ożywiły smak i dodały letniego uroku.
Składniki:
szklanka mąki
3 jaja
3 łyżki brązowego cukru (lub inny dosładzacz)
5 łyżek kakao
Wykonanie:
1. Jajka rozbijamy widelcem, dodajemy cukier, kakao i przesianą mąkę.
2.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, masę wlewamy do natłuszczonej formie i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne.
Wartość odżywcza:
220 kcal
białko 11 g
tłuszcz 6 g
węglowodany 27 g
Słodkiej niedzieli !