Urodzinowe sushi maki

IMG_6065

***

Sushi to takie trochę świąteczne danie. Zawsze robimy je z jakiejś okazji, tym razem padło na moje urodziny – zamiast tortu.  Lubię urodziny. Bardzo. Zawsze są zaskakujące i spontaniczne, nigdy nie wiem co mnie czeka i gdzie zostanę porwana.  Z każdym kolejnym rokiem życie wydaje się ciekawsze. Robiąc małe podsumowanie w głowie widzę, że każdym rokiem robię się coraz bogatsza. O nową wiedzę, nowe doświadczenia, umiejętności, o wiele nowych krajobrazów i smaków, które poznałam w czasie licznych podróży, o kolejne zdjęcia upamiętniające najlepsze chwile, o coraz większy wewnętrzny spokój i radość z tego co robię. I kiedy pomyślę ile jeszcze mnie czeka wyzwań i atrakcji to nie mogę się doczekać kolejnych urodzin, podczas których podsumowując rok uświadomię sobie ile zrealizowałam. Moje urodzinowe postanowienie – codziennie robić co, co mnie wzbogaci i uszczęśliwi. Zapraszam na sushi !

IMG_6022

Składniki:

(4 rulony)

4 liście nori

szklanka ryżu do sushi

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżeczki cukru

łyżeczka soli

do środka: ogórek, avokado, papryka, prażony sezam, łosoś

sos sojowy

pasta wasabi (opcjonalnie)

IMG_6034

Wykonanie:

1.Ryż myjemy pod bieżącą wodą przez kilka minut, aż woda stanie się przejrzysta, zalewamy go ponownie i zostawiamy w misce na 20 -30 minut. Przepłukujemy ostatni raz i zalewamy świeżą wodą w proporcji 1:1,2 (ryż:woda).

2. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski.

3. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do ryżu.

4. Wszystkie warzywa kroimy na cienkie paski, sezam prażymy na suchej patelni.

5. Na macie bambusowej układamy suszone nori, na nie nakładamy ryż (mokrymi rękami, bo bardzo się klei) i równo rozprowadzamy po całym liściu.

6. Na brzegu nori układamy wzdłuż warzywa, kawałek łososia, posypujemy sezamem i opcjonalnie dodajmy ODROBINKĘ wasabi (jest bardzo ostre).

7. Za pomocą maty bambusowej zawijamy ciasno rulon.

8. Gotowy rulon sushi kroimy na kawałki ostrym nożem, maczamy w sosie sojowym i zjadamy.

IMG_6048

IMG_6030

IMG_6062

IMG_6082

460CANON1

Smacznego !