***
Wiosna coraz bliżej, pojawiają się pierwsze przebiśniegi ale nadal brakuje słońca i kolorów. Skoro za oknem szaro i ponuro to niech przynajmniej na talerzu będzie zielono i wiosennie! Sałatka jest robiona „na oko”, możemy dodać do niej ulubione warzywa w dowolnych ilościach, im więcej tym lepiej !
Składniki:
100 g brązowego ryżu
pół cukinii
garść zielonego groszku (mrożonego)
garść brukselek
garść fasolki szparagowej
3-4 rzodkiewki
garstka orzechów włoskich
pęczek pietruszki
żurawina suszona lub inne bakalie (opcjonalnie)
4 łyżki oliwy
odrobina soli, pieprzu
zioła prowansalskie
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Ryż i warzywa gotujemy (warzywa najlepiej na parze przez kilka minut).
2. Gdy ostygną mieszamy je z ryżem (uprzednio kroimy je na drobniejsze kawałki).
3. Dodajemy pokuszone orzechy, żurawinę, doprawiamy i polewamy sosem (oliwa, zioła, cytryna).