Zielona sałatka z ryżem

461CANON2

***

Wiosna coraz bliżej, pojawiają się pierwsze przebiśniegi ale nadal brakuje słońca i kolorów. Skoro za oknem szaro i ponuro to niech przynajmniej na talerzu będzie zielono i wiosennie! Sałatka jest robiona „na oko”, możemy dodać do niej ulubione warzywa w dowolnych ilościach, im więcej tym lepiej !

IMG_6144

Składniki:

100 g brązowego ryżu

pół cukinii

garść zielonego groszku (mrożonego)

garść brukselek

garść fasolki szparagowej

3-4 rzodkiewki

garstka orzechów włoskich

pęczek pietruszki

żurawina suszona lub inne bakalie (opcjonalnie)

4 łyżki oliwy

odrobina soli, pieprzu

zioła prowansalskie

sok z cytryny

TULIPANY

Wykonanie:

1. Ryż i warzywa gotujemy (warzywa najlepiej na parze przez kilka minut).

2. Gdy ostygną mieszamy je z ryżem (uprzednio kroimy je na drobniejsze kawałki).

3. Dodajemy pokuszone orzechy, żurawinę, doprawiamy i polewamy sosem (oliwa, zioła, cytryna).

461CANON