Wiosenne tartaletki z jajkiem i brokułem

IMG_5893

***

 Święta już coraz bliżej a ja nie mogę oderwać się od aparatu. Wielkanocne potrawy są piękne i kolorowe a w otoczeniu kwiatów tworzą naprawę urokliwe kompozycje. Na typowe świąteczne potrawy jeszcze trochę za wcześnie, ale tarta z jajkiem jest dobra na każdą okazję. Kruche ciasto w połączeniu z brokułem, masą jajeczną i szczypiorkiem – musicie spróbować !

Nowy folder

Składniki:
(6 sztuk)

Ciasto:
– 250g mąki (2,5 szklanki)
– 150g zimnego masła
– 1 jajko
– 1 łyżka mleka

Farsz:
– 1 mały brokuł
– 3 jajka ugotowane

Masa jajeczna:
– 3 jajka
– 300 g jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– szczypiorek

IMG_5892

Wykonanie:

1. Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na spód i boki naczycia na tartę uprzednio nasamarowanego tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż się lekko zarumieni.
4. W tym czasie jajka gotujemy na twardo, a brokuła gotujemy na parze przez kilka minut, aż zmięknie.
5. Resztę jajek rozbijamy, mieszamy z jogurtem naturalnym oraz posiekanym szczypiorkiem. Wciskamy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Na upieczony spód tarty układamy pokrojonego brokuła i plasterki ugotowanych jajek. Całość zalewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż masa się zetnie.

Nowy folder1

Wartość odżywcza:

226 kcal

białko 7 g

tłuszcz 13 g

węglowodany 20 g

IMG_5871Nowy folder2