***
Wczoraj w jednym z przedszkoli prowadziłam szkolenie na temat niejadków. I przyniosłam do spróbowania granolę bananową. Okazała się strzałem w dziesiątkę, bo oprócz pań na warsztacie pojawiły się również dwie małe dziewczynki, które przetestowały płatki. A skoro zajadały z chęcią to dla mnie lepszej rekomendacji nie potrzeba. Poniżej przedstawiam zestawienie popularnych płatków dla dzieci – różnice w zawartości cukru i błonnika. Jak widać owsiane przodują !
Składniki:
2 łyżki masła
szklanka płatków owsianych Halina
szklanka płatków jęczmiennych Halina
4 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki migdałów
laska wanilii
3 łyżki żurawiny
2 banany
łyżeczka cynamonu
mały jogurt naturalny
Wykonanie:
- Masło roztapiamy i studzimy.
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy rozgniecione widelcem banany, jogurt i masło.
- Dajemy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na około 20 minut, aż granola będzie sypka i chrupiąca.