Granola bananowo – jogurtowa

IMG_6279

***

Wczoraj w jednym z przedszkoli prowadziłam szkolenie na temat niejadków. I przyniosłam do spróbowania granolę bananową. Okazała się strzałem w dziesiątkę, bo oprócz pań na warsztacie pojawiły się również dwie małe dziewczynki, które przetestowały płatki. A skoro zajadały z chęcią to dla mnie lepszej rekomendacji nie potrzeba. Poniżej przedstawiam zestawienie popularnych płatków dla dzieci – różnice w zawartości cukru i błonnika. Jak widać owsiane przodują !

Bez tytułu

Składniki:

2 łyżki masła

szklanka płatków owsianych Halina

szklanka płatków jęczmiennych Halina

4 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki migdałów

laska wanilii

3 łyżki żurawiny

2 banany

łyżeczka cynamonu

mały jogurt naturalny

IMG_6288.CR2

IMG_6290

Wykonanie:

  1. Masło roztapiamy i studzimy.
  2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy rozgniecione widelcem banany, jogurt i masło.
  3. Dajemy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na około 20 minut, aż granola będzie sypka i chrupiąca.

 

GRANOLA BANANOWA

IMG_6301

IMG_6298