Razowe muffinki z jabłkiem

MUFFINY Z JABŁKIEM

***

Wielkanoc za kilka dni więc najwyższy czas pomyśleć nad świątecznymi wypiekami. Możliwości jest dużo – zarówno mazurki, makowce, serniki i baby smakują wybornie i pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. Ja przygotowania do świąt zaczęłam nieco skromniej – od muffinek. Bo są smaczne, łatwe w przygotowaniu, a przystrojone zachwycają nie tylko na fotografii.

MUFFINY Z JABŁKIEM4

Składniki:

(12 małych muffinek)

szklanka mąki razowej

pół szklanki mielonych migdałów

1/4 szklanki oleju

1 jabłko

1 jajko

łyżka cynamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki miodu

pół małego jogurtu naturalnego

krem:

serek ricotta

2 łyżki kakao

łyżka miodu

MUFFINY Z JABŁKIEM3

MUFFINY Z JABŁKIEM2

Wykonanie:

  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i łączymy ze sobą.
  2. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
  3. Gotowe ciasto nakładamy łyżką do foremek.
  4. Pieczemy ok 25 minut w 180 st.
  5. Gdy muffiny ostygną nakładamy gotowy krem i posypujmy migdałami.

MUFFINY Z JABŁKIEM1

Wartość odżywcza:

(1 muffinka)

204 kcal

białko 5 g

tłuszcz 13 g

węglowodany 17 g

IMG_6350