***
Wielkanoc za kilka dni więc najwyższy czas pomyśleć nad świątecznymi wypiekami. Możliwości jest dużo – zarówno mazurki, makowce, serniki i baby smakują wybornie i pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. Ja przygotowania do świąt zaczęłam nieco skromniej – od muffinek. Bo są smaczne, łatwe w przygotowaniu, a przystrojone zachwycają nie tylko na fotografii.
Składniki:
(12 małych muffinek)
szklanka mąki razowej
pół szklanki mielonych migdałów
1/4 szklanki oleju
1 jabłko
1 jajko
łyżka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
pół małego jogurtu naturalnego
krem:
serek ricotta
2 łyżki kakao
łyżka miodu
Wykonanie:
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i łączymy ze sobą.
- Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
- Gotowe ciasto nakładamy łyżką do foremek.
- Pieczemy ok 25 minut w 180 st.
- Gdy muffiny ostygną nakładamy gotowy krem i posypujmy migdałami.
Wartość odżywcza:
(1 muffinka)
204 kcal
białko 5 g
tłuszcz 13 g
węglowodany 17 g