***
Zapytano mnie ostatnio jak przetrwać święta? By było tradycyjnie ale także zdrowo. Jaja i sałatki z ciężkim majonezem nie służą dobremu samopoczuciu, a po kilku dniach świąt zazwyczaj czujemy się mocno przejedzeni. Czy jest na to jakaś rada? Majonez można zrobić samodzielnie na bazie jogurtu, kaloryczne sałatki zastąpić lżejszymi. Niech na stole pojawi się dużo warzyw, owoców, a do przygotowania tradycyjnych wypieków warto zamienić margarynę na masło. Do ciast można użyć warzyw – marchewkowy piernik czy buraczany lub fasolowy czekoladowiec smakują obłędnie a są dużo lepsze dla naszego żołądka niż ciasta z tłustą masą. A tymczasem zapraszam na buraczaną sałatkę, z delikatną słodyczą jabłka i granatu.
Składniki:
5 średnich buraków
granat
jabłko
garstka orzechów włoskich
garstka pestek dyni
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
rukola (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 45-60 minut.
- Ostudzone buraki obieramy i kroimy w słupki.
- Obrane jabłka kroimy na cienkie płatki.
- Buraki, jabłka, orzechy, ziarenka granatu i pestki dyni mieszamy ze sobą.
- Zalewamy oliwą z miodem i cytryną, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
- Sałatkę podajemy na rukoli.
Wartość odżywcza:
145 kcal
białko 2 g
węglowodany 10 g
tłuszcz 11 g