***
Przygotowując z innymi edukatorkami książeczkę ze świątecznymi przepisami uświadomiłam sobie, że u mnie w domu nigdy nie było mazurka na Wielkanoc. W tym roku postanowiłam to zmienić. Choć był to mój debiut, mazurek wyszedł wspaniale. Kruche, orzechowe ciasto połączone ze słodyczą powidła śliwkowego – obłęd !
Składniki:
ciasto:
szklanka orzechów włoskich
200 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
łyżka jogurtu
2 żółtka
100 g zimnego masła
beza:
4 białka
2 łyżki cukru
dodatkowo:
powidło śliwkowe – słoik
skórka pomarańczowa
orzechy do posypania
Wykonanie:
- Orzechy mielimy drobno (ja używam młynka do kawy), mieszamy je z mąką, żółtkami, cukrem pudrem, solą, pokrojonym masłem i jogurtem i zagniatamy ciasto.
- Formujemy je w kulkę, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajmy cukier.
- Rozwałkowane ciasto układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 15 minut w 200 st.
- Upieczony spód smarujemy powidłem, posypujemy skórką pomarańczową, zalewamy bezą a na wierzch dajemy pokruszone orzechy.
- Pieczemy około godziny w 160 st.