Mazurek orzechowy

IMG_6551

***

Przygotowując z innymi edukatorkami książeczkę ze świątecznymi przepisami uświadomiłam sobie, że u mnie w domu nigdy nie było mazurka na Wielkanoc. W tym roku postanowiłam to zmienić. Choć był to mój debiut, mazurek wyszedł wspaniale. Kruche, orzechowe ciasto połączone ze słodyczą powidła śliwkowego – obłęd !

IMG_6531

Składniki:

ciasto:

szklanka orzechów włoskich

200 g mąki pszennej

60 g cukru

szczypta soli

łyżka jogurtu

2 żółtka

100 g zimnego masła

beza:

4 białka

2 łyżki cukru

dodatkowo:

powidło śliwkowe – słoik

skórka pomarańczowa

orzechy do posypania

MAZUREK ORZECHOWY

Wykonanie:

  1. Orzechy mielimy drobno (ja używam młynka do kawy), mieszamy je z mąką, żółtkami, cukrem pudrem, solą, pokrojonym masłem i jogurtem i zagniatamy ciasto.
  2. Formujemy je w kulkę, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajmy cukier.
  4. Rozwałkowane ciasto układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 15 minut w 200 st.
  5. Upieczony spód smarujemy powidłem, posypujemy skórką pomarańczową, zalewamy bezą a na wierzch dajemy pokruszone orzechy.
  6. Pieczemy około godziny w 160 st.

Kolaże