***
Po pierwszym udanym mazurku postanowiłam iść za ciosem i upiec drugi. Tym razem mocno orzeźwiający i aromatyczny – ze świeżymi pomarańczami i nutą cytryny !
Składniki:
ciasto:
150 g mąki
50 g zimnego masła
szczypta soli
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki jogurtu
konfitura pomarańczowa:
2 pomarańcze
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
ok. pół szklanki cukru (w zależności od słodyczy pomarańczy)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
2. Ciasto ulepione w kulkę zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Pomarańcze i cytryny wyparzamy i ścieramy z nich skórkę na drobnych oczkach (bez jasnej skórki pod spodem).
4. Pomarańcze obieramy, miksujemy na mus, dodajemy do niego startą skórkę i gotujemy z cukrem około 30 minut.
5. Pod koniec dodajemy żelatynę i ściągamy z ognia, by trochę przestygło.
6. Ciasto wykładamy na blaszkę (przykrytą natłuszczoną folią lub papierem) oraz jej brzegi, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut.
7. Gdy przestygnie nakładamy konfiturę pomarańczową, a na wierzch układamy plasterki świeżej pomarańczy.