Mazurek pomarańczowy

IMG_6574

***

Po pierwszym udanym mazurku postanowiłam iść za ciosem i upiec drugi. Tym razem mocno orzeźwiający i aromatyczny – ze świeżymi pomarańczami i nutą cytryny !

IMG_6588

Składniki:

ciasto:

150 g mąki

50 g zimnego masła

szczypta soli

50 g cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki jogurtu

konfitura pomarańczowa:

2 pomarańcze

skórka z 1 cytryny

2 łyżeczki żelatyny

ok. pół szklanki cukru (w zależności od słodyczy pomarańczy)

Nowy folder3

Nowy folder4

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.

2. Ciasto ulepione w kulkę zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

3. Pomarańcze i cytryny wyparzamy i ścieramy z nich skórkę na drobnych oczkach (bez jasnej skórki pod spodem).

4. Pomarańcze obieramy, miksujemy na mus, dodajemy do niego startą skórkę i gotujemy z cukrem około 30 minut.

5. Pod koniec dodajemy żelatynę i ściągamy z ognia, by trochę przestygło.

6. Ciasto wykładamy na blaszkę (przykrytą natłuszczoną folią lub papierem) oraz jej brzegi, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut.

7. Gdy przestygnie nakładamy konfiturę pomarańczową, a na wierzch układamy plasterki świeżej pomarańczy.

IMG_6576

Nowy folder5

IMG_6585