***
Najlepszy sernik ? Wysoki, wilgotny i pachnący wanilią ! Ale takie pyszne ciasto to robi tylko moja mama ! Nie mam nawet odwagi z nią konkurować więc zapraszam na wypiek jej autorstwa, przeze mnie jedynie sfotografowany. Niebo w gębie ! Z sałatkami można kombinować, ale tradycyjny sernik musi pojawić się na świątecznym stole.
Składniki:
masa serowa:
2 kg drobno zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii
8 żółtek
garść rodzynek
spód i góra:
pół kostki masła
3/4 szklanki mąki pszennej
łyżka jogurtu
2 łyżki konfitury pomarańczowej
8 białek
3 łyżki cukru
Wykonanie:
- Przegotowujemy kruche ciasto: przesianą mąkę mieszamy z żółtkami, jogurtem i zimnym masłem (posiekanym nożem).
- Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki (owinięte w folię).
- W tym czasie robimy masę serową: mąkę i kaszę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy w serem.
- Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i wanilią.
- Dodajemy ser, rodzynki i mieszamy.
- Na natłuszczoną formę wykładamy na spód 2/3 kruchego ciasta i zalewamy masą serową.
- Z pozostałej części ciasta wykrawamy paski, z których układamy „kratkę” na wierzchu masy.
- W powstałe romby nakładamy konfiturę pomarańczową i całość zalewamy białkami ubitymi z cukrem.
- Pieczemy około godziny w 180 stopniach.