Sernik mojej mamy

SERNIK MOJEJ MAMY

***

Najlepszy sernik ? Wysoki, wilgotny i pachnący wanilią ! Ale takie pyszne ciasto to robi tylko moja mama ! Nie mam nawet odwagi z nią konkurować więc zapraszam na wypiek jej autorstwa, przeze mnie jedynie sfotografowany. Niebo w gębie ! Z sałatkami można kombinować, ale tradycyjny sernik musi pojawić się na świątecznym stole.

IMG_6599

Składniki:

masa serowa:

2 kg drobno zmielonego twarogu

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki kaszy manny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

laska wanilii

8 żółtek

garść rodzynek

spód i góra:

pół kostki masła

3/4 szklanki mąki pszennej

łyżka jogurtu

2 łyżki konfitury pomarańczowej

8 białek

3 łyżki cukru

SERNIK MOJEJ MAMY1

Wykonanie:

  1. Przegotowujemy kruche ciasto: przesianą mąkę mieszamy z żółtkami, jogurtem i zimnym masłem (posiekanym nożem).
  2. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki (owinięte w folię).
  3. W tym czasie robimy masę serową: mąkę i kaszę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy w serem.
  4. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i wanilią.
  5. Dodajemy ser, rodzynki i mieszamy.
  6. Na natłuszczoną formę wykładamy na spód 2/3 kruchego ciasta i zalewamy masą serową.
  7. Z pozostałej części ciasta wykrawamy paski, z których układamy „kratkę” na wierzchu masy.
  8. W powstałe romby nakładamy konfiturę pomarańczową i całość zalewamy białkami ubitymi z cukrem.
  9. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

SERNIK MOJEJ MAMY2