Dzieciństwo to wspaniały czas radości, beztroski i zabawy. To także okres kształtowania wartości, przyzwyczajeń oraz nawyków żywieniowych, które mają ważny wpływ na całe dalsze życie. Z okazji Dnia Dziecka przygotowałam przepisy na dania dla maluchów, które pokazują, że zdrowe jedzenie jest pyszne i kolorowe, a podane w estetycznej formie zachęci niejedno dziecko to spróbowania. To szczególne święto może być doskonałą okazją do rozbudzania dziecięcej ciekawości i fantazji, kiedy zachęcimy najmłodszych do wspólnego przygotowania słodyczy, koktajli czy przekąsek. Niech ten dzień będzie rodzinny, inspirujący i smaczny, a na pewno pozostanie w pamięci dzieci na długi czas !
***

1. CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM
Składniki:
(12 sztuk)
150 g płatków owsianych Halina (zmiksowanych)
100 g słonecznika
2 łyżki miodu
50 g miękkiego masła
50 g mąki żytniej
jajko
2 łyżki siemienia lnianego
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Masło ucieramy z miodem, dodajemy resztę składników. Formujemy małe kulki, układamy je na natłuszczonej folii i zgniatamy, by powstały okrągłe ciastka. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

2. MLECZNE SMOOTHIE
Składniki:
(2 porcje)
2 szklanki mleka
pomarańcza
2 banany
listki mięty
Wykonanie: Do miksera wlewamy zimne mleko, dodajmy owoce obrane ze skórki, listki mięty i całość miksujemy.

3. WESOŁE KANAPKI
Składniki:
bułka grahamka
serek biały
ulubione warzywa
jajko
Dzieci są bardzo wrażliwe na kolory oraz na formy. Kolorowe kanapki, pełne szczególików i do tego samodzielne przygotowane wzbudzają ciekawość, rozbudzają wyobraźnię i kuszą nawet niejadków. Forma kanapek i dodatki, które na nich położymy są zupełnie dowolne !

4. SZPINAKOWY NALEŚNIK ŚLIMAK
Składniki:
(5-6 sztuk)
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
jajko
szklanka mleka
odrobina soli
odrobina letniej wody
pół kostki twarożku
pieprz
ogórek kiszony
3 łyżki jogurtu naturalnego
olej rzepakowy
kilka bryłek rozmrożonego szpinaku
Wykonanie: Mąkę, mleko, jajko i sól miksujemy na gładkie, półpłynne ciasto (jeśli jest za gęste dolewamy trochę wody). Do ciasta wlewamy trochę oleju (ok. 1/5 szklanki), dodajemy szpinak, całość mieszamy i smażymy naleśniki. Twarożek mieszamy z jogurtem, doprawiamy i dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka. Naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulon. Przekrawamy go na 3 części, z dwóch formujemy ślimaka.

5. WODNE LODY Z OWOCAMI
Składniki:
(6 sztuk)
1,5 szklanki wody mineralnej
2 łyżki miodu
1/3 cytryny
listki mięty
kilka truskawek
pół kiwi
pół brzoskwini
Wykonanie: Wodę mieszamy z miodem i cytrynę. Owoce pokrojone w plastry układamy w foremkach na lody i zalewamy słodką wodą. Zostawiamy w zamrażarce na noc.
SŁODKIEGO DNIA DZIECKA !