Szparagi w cytrynowej cukini

 

Szparagom tak niewiele trzeba… Do nich pasują delikatne smaki, takie jak orzeźwiająca cytryna. Wystarczy zawinąć je w cieniutkie plasterki cukinii, by stworzyć wspaniały i lekki dodatek do obiadu.

***

SZPARAGI W CUKINI1

Składniki:

cukinia

kilka szparag

sok z połówki cytryny

pieprz

odrobina miodu (ok 1/3 łyżeczki)

2 łyżki oliwy

IMG_8760

Wykonanie:

  1. Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw obieramy cienkie paski.
  2. Plastry cukinii obtaczamy w mieszance miodu z cytryną i oliwą.
  3. Szparagi płuczemy i odkrawamy ich zdrewniałe końcówki.
  4. Zawijamy wokół plastry cukinii. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Gotowe szparagi układamy na folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na około 10 minut.

SZPARAGI W CUKINI

 

SMACZNEGO !