
Orkisz to stary gatunek zboża, odmiana pszenicy. W przeciwieństwie do pszenicy jest hodowany i zbierany z nienaruszoną wysokowartościowa łupiną. Posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające, jest naturalnym środkiem poprawiającym nastrój. Może być spożywany przy alergiach, infekcjach oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika oraz są doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku. Orkisz posiada także kwas krzemowy ważny dla skóry, włosów, paznokci oraz pracy mózgu.
Składniki:
szklanka mleka
4 łyżki płatków orkiszowych
łyżka wiórków kokosowych
pół łodyżki rabarbaru
kawałek kiwi i banana
kilka rodzynek
łyżka miodu

Wykonanie:
- Płatki i wiórki kokosowe zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości.
- Rabarbar kroimy na kawałeczki i gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie, pod koniec dodajemy miód.
- Płatki nakładamy na talerz, dekorujemy owocami.
SMACZNEGO !