***
Dokładnie rok temu na blogu pojawił się mój pierwszy wpis. Dokładnie rok temu wykonałam moje pierwsze zdjęcie kulinarne i zakochałam się w tej dziedzinie fotografii bez pamięci. Próbowałam w życiu wielu różnych rzeczy od gry na pianinie po taniec i jazdę na rolkach. I choć te zajęcia dawały mi frajdę, nic nigdy nie wciągnęło mnie tak, jak gotowanie i fotografowanie jedzenia. Każdego dnia przeglądam blogi kulinarne, na wszystkie przedmioty patrzę teraz pod kątem ich użyteczności w fotografii, namiętnie kupuje akcesoria kuchenne i powoli staje się to moim uzależnieniem, z którego absolutnie nie zamierzam się leczyć. Jestem totalnym 'fotoholikiem” (tak, to określenie powinno znaleźć się w słowniku języka polskiego) i jestem w tego powodu bardzo szczęśliwa. Smukłe widelce napawają mnie dumą, pozwalają mi się rozwijać a stale powiększająca się liczba czytelników pokazuję, że warto robić to co się kocha i dążyć do tego, by pasja stała się sposobem na życie. Z okazji I urodzin mojego bloga zapraszam na czekoladowy tort z intensywnie cytrynowym aromatem, który powstał dzięki cytrynowej bazylii dodanej do kremu. Zapowiada się cudowna niedziela ! Zapraszam !
Składniki:
ciasto
2 puszki czerwonej fasoli
4 jaja
3 łyżki brązowego cukru (można zastąpić 2 łyżkami stewii lub ksylitolu)
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka sody
krem
1,5 opakowania ricotty
łyżka miodu
garść posiekanej bazylii cytrynowej
polewa czekoladowa
50 g masła
3 łyżki kakao
łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka
dodatkowo
truskawki
listki bazylii cytrynowej
Wykonanie:
1. Fasolę odsączamy, dodajemy żółtka i blendujemy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier lub stewię.
3. Do masy fasolowej dodajemy ubitą pianę, kakao i sodę.
4. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy ok 45 minut w 180 st.
5. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.
6. Ricottę blendujemy z bazylią i cukrem.
7. Gotowym kremem smarujemy spód ciasta, układamy plasterki truskawek i nakładamy drugi placek.
8. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy cukier puder, mieszamy aż się rozpuści. Ściągamy z ognia, dolewamy mleko, wsypujemy kakao i całość mieszamy.
9. Gotową polewą polewamy ciasto (boki smarujemy pędzelkiem) i ozdabiamy truskawkami.
Wartość odżywcza:
(1 kawałka)
212 kcal
białko 9 g
tłuszcz 13 g
węglowodany 13 g
Komentarz: Dla porównania, tradycyjny kawałek ciasta np. wuzetki ma ponad 500 kcal.