Tort czekoladowy z cytrynową bazylią # I urodziny SMUKŁYCH WIDELCÓW

IMG_9272

***

Dokładnie rok temu na blogu pojawił się mój pierwszy wpis. Dokładnie rok temu wykonałam moje pierwsze zdjęcie kulinarne i zakochałam się w tej dziedzinie fotografii bez pamięci. Próbowałam w życiu wielu różnych rzeczy od gry na pianinie po taniec i jazdę na rolkach. I choć te zajęcia dawały mi frajdę, nic nigdy nie wciągnęło mnie tak, jak gotowanie i fotografowanie jedzenia. Każdego dnia przeglądam blogi kulinarne, na wszystkie przedmioty patrzę teraz pod kątem ich użyteczności w fotografii, namiętnie kupuje akcesoria kuchenne i powoli staje się to moim uzależnieniem, z którego absolutnie nie zamierzam się leczyć. Jestem totalnym 'fotoholikiem” (tak, to określenie powinno znaleźć się w słowniku języka polskiego) i jestem w tego powodu bardzo szczęśliwa. Smukłe widelce napawają mnie dumą, pozwalają mi się rozwijać a stale powiększająca się liczba czytelników pokazuję, że warto robić to co się kocha i dążyć do tego, by pasja stała się sposobem na życie. Z okazji I urodzin mojego bloga zapraszam na czekoladowy tort z intensywnie cytrynowym aromatem, który powstał dzięki cytrynowej bazylii dodanej do kremu. Zapowiada się cudowna niedziela ! Zapraszam !

TORT URODZINOWY SMUKŁYCH WIDELCÓW

 

Składniki:

ciasto 

2 puszki czerwonej fasoli

4 jaja

3 łyżki brązowego cukru (można zastąpić 2 łyżkami stewii lub ksylitolu)

4 łyżki ciemnego kakao

1 łyżka sody

krem

1,5 opakowania ricotty

łyżka miodu

garść posiekanej bazylii cytrynowej

polewa czekoladowa

50 g masła

3 łyżki kakao

łyżka cukru pudru

 2 łyżki mleka

dodatkowo 

truskawki

listki bazylii cytrynowej

IMG_9272

Wykonanie:

1. Fasolę odsączamy, dodajemy żółtka i blendujemy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier lub stewię.

3. Do masy fasolowej dodajemy ubitą pianę, kakao i sodę.

4. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy ok 45 minut w 180 st.

5. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.

6. Ricottę blendujemy z bazylią i cukrem.

7. Gotowym kremem smarujemy spód ciasta, układamy plasterki truskawek i nakładamy drugi placek.

8. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy cukier puder, mieszamy aż się rozpuści. Ściągamy z ognia, dolewamy mleko, wsypujemy kakao i całość mieszamy.

9. Gotową polewą polewamy ciasto (boki smarujemy pędzelkiem) i ozdabiamy truskawkami.

TORT URODZINOWY SMUKŁYCH WIDELCÓW1

 

Wartość odżywcza:

(1 kawałka)

212 kcal

białko 9 g

tłuszcz 13 g

węglowodany 13 g

Komentarz: Dla porównania, tradycyjny kawałek ciasta np. wuzetki ma ponad 500 kcal.