
***
Kiedy jest się na diecie redukcyjnej ograniczającej węglowodany zwykłe spaghetti byłoby objętościowo bardzo malutkie. Jest na to sprytny sposób, który podrzucił mi mój osobisty trener i narzeczony w jednym (będący na diecie ketogenicznej). Zamiast makaronu stosuje cieniutko pokrojone paski cukinii. Jest to bardzo dobre i ze względu na niską zawartość kalorii mogę do obiadu zjeść całą cukinię, która dodaje objętości mojej potrawie i w połączeniu z mięsnym sosem obiad jest naprawdę sycący. 100 gram cukinii to jedynie 15 kcal i 3,2 g węglowodanów.
Składniki:
(1 porcja)
cukinia
ok 110 g mielonego mięsa z indyka
pomidor
czerwona cebula
0,5 łyżki oleju kokosowego
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku
przyprawy (po około pół łyżeczki): papryka słodka, bazylia, oregano
odrobina chili cayenne

Wykonanie:
- Mięso podsmażamy na oleju z cebulką i dodajemy wszystkie przyprawy.
- Pomidora miksujemy i gotowym sosem pomidorowym zalewamy podsmażone już mięso.
- Całość dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
- Cukinię dokładnie myjemy i obieraczką do jarzyn obieramy na cieniutkie paseczki.
- Cukiniowy „makaron” nakładamy na talerz i polewamy sosem. Można także wrzucić go do sosu i poddusić chwilkę tak by przeszedł smakiem – tak smakuje najlepiej.
Komentarz: Środek cukinii z pestkami zostawiam, kroję do w kostkę i wrzucam do duszącego się sosu na kilka minut – tak by nic się nie zmarnowało.
Wartość odżywcza:
(całej porcji 600 g)
270 kcal
białko 26,8 g
tłuszcz 11,7 g
węglowodany 16 g
2 komentarze do „Spaghetti bolognese z cukinii”
Rewelacyjny smak!
Bardzo się cieszę !
Możliwość komentowania została wyłączona.