Spaghetti bolognese z cukinii

Nowy folder6

***

Kiedy jest się na diecie redukcyjnej ograniczającej węglowodany zwykłe spaghetti byłoby objętościowo bardzo malutkie. Jest na to sprytny sposób, który podrzucił mi mój osobisty trener i narzeczony w jednym (będący na diecie ketogenicznej). Zamiast makaronu stosuje cieniutko pokrojone paski cukinii. Jest to bardzo dobre i ze względu na  niską zawartość kalorii mogę do obiadu zjeść całą cukinię, która dodaje objętości mojej potrawie i w połączeniu z mięsnym sosem obiad jest naprawdę sycący. 100 gram cukinii to jedynie 15 kcal i 3,2 g węglowodanów.

Składniki:

(1 porcja)

cukinia

ok 110 g mielonego mięsa z indyka

pomidor

czerwona cebula

0,5 łyżki oleju kokosowego

sól i pieprz do smaku

ząbek czosnku

przyprawy (po około pół łyżeczki): papryka słodka, bazylia, oregano

odrobina chili cayenne

Nowy folder7

Wykonanie:

  1. Mięso podsmażamy na oleju z cebulką i dodajemy wszystkie przyprawy.
  2. Pomidora miksujemy i gotowym sosem pomidorowym zalewamy podsmażone już mięso.
  3. Całość dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
  4. Cukinię dokładnie myjemy i obieraczką do jarzyn obieramy na cieniutkie paseczki.
  5. Cukiniowy „makaron” nakładamy na talerz i polewamy sosem. Można także wrzucić go do sosu i poddusić chwilkę tak by przeszedł smakiem – tak smakuje najlepiej.

Komentarz: Środek cukinii z pestkami zostawiam, kroję do w kostkę i wrzucam do duszącego się sosu na kilka minut – tak by nic się nie zmarnowało.

Wartość odżywcza:

(całej porcji 600 g)

270 kcal

białko 26,8 g

tłuszcz 11,7 g

węglowodany 16 g

2 komentarze do „Spaghetti bolognese z cukinii

Możliwość komentowania została wyłączona.