BezglutenoweSłodkości

Czekoladowe serniczki z owocami

CZEKOLADOWE SERNICZKI4

***

Czekolada jak zawsze dobra na wszelkie troski, ponure dni i mile spędzane chwile. Cały deser złożony jest z wartościowych produktów: twarogu, naturalnego kakao, miodu akacjowego oraz sezonowych owoców. Lekki a zarazem sycący serniczek najlepiej smakuje po obiedzie, do kawy. Co tu więcej pisać. Fotografie mówią same ze siebie. A do takiej stylizacji zainspirowały mnie piękne kwiaty, które udało mi się zerwać w drodze z zakupów, na które chodzę skrótem polną ścieżką.

CZEKOLADOWE SERNICZKI3

Składniki:

(2 porcje)

250 g bardzo drobno zmielonego twarogu (można kupić gotowy w wiaderku)

2 łyżki gorzkiego kakao

łyżka miodu

6 kostek czekolady gorzkiej

3-4 łyżki mleka

łyżeczka pektyny

kilka łyżek wrzątku

owoce: jeżyny, borówki amerykańskie

CZEKOLADOWE SERNICZKI2

Wykonanie:

  1. Łyżeczkę żelatyny dokładnie rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (małą miseczkę w czekoladą wkładamy do większe z wrzątkiem). Dodajemy do niej mleko i mieszamy dokładnie (ma powstać pół płynna, gęsta polewa).
  3. Do sera dodajemy kakao, miód, rozpuszczoną czekoladę i pektynę.
  4. Gotową masę wkładamy do okrągłych miseczek i wygładzamy powierzchnię.
  5. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  6. Po tym czasie wyjmujemy deser, wkładamy na kilka sekund na miski z wrzątkiem, nożem oddzielamy deser od boków miseczki i delikatnie je odwracamy wykładając serniczek na talerz.
  7. Dekorujemy polewą i owocami.

CZEKOLADOWE SERNICZKI1

Wartość odżywcza:

( 1 porcji)

349 kcal

białko 26,5 g

węglowodany 29 g

tłuszcz 14 g

CZEKOLADOWE SERNICZKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *