
***
Czekolada jak zawsze dobra na wszelkie troski, ponure dni i mile spędzane chwile. Cały deser złożony jest z wartościowych produktów: twarogu, naturalnego kakao, miodu akacjowego oraz sezonowych owoców. Lekki a zarazem sycący serniczek najlepiej smakuje po obiedzie, do kawy. Co tu więcej pisać. Fotografie mówią same ze siebie. A do takiej stylizacji zainspirowały mnie piękne kwiaty, które udało mi się zerwać w drodze z zakupów, na które chodzę skrótem polną ścieżką.

Składniki:
(2 porcje)
250 g bardzo drobno zmielonego twarogu (można kupić gotowy w wiaderku)
2 łyżki gorzkiego kakao
łyżka miodu
6 kostek czekolady gorzkiej
3-4 łyżki mleka
łyżeczka pektyny
kilka łyżek wrzątku
owoce: jeżyny, borówki amerykańskie

Wykonanie:
- Łyżeczkę żelatyny dokładnie rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (małą miseczkę w czekoladą wkładamy do większe z wrzątkiem). Dodajemy do niej mleko i mieszamy dokładnie (ma powstać pół płynna, gęsta polewa).
- Do sera dodajemy kakao, miód, rozpuszczoną czekoladę i pektynę.
- Gotową masę wkładamy do okrągłych miseczek i wygładzamy powierzchnię.
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie wyjmujemy deser, wkładamy na kilka sekund na miski z wrzątkiem, nożem oddzielamy deser od boków miseczki i delikatnie je odwracamy wykładając serniczek na talerz.
- Dekorujemy polewą i owocami.

Wartość odżywcza:
( 1 porcji)
349 kcal
białko 26,5 g
węglowodany 29 g
tłuszcz 14 g
