BezglutenoweSłodkości

Czekoladowe ciasto z cukinii z orzechami włoskimi

PIERKNIKOWE CIASTO Z CUKINI

 

Od kilku tygodni w mojej kuchni rządzi cukinia. To niesamowite, bardzo wszechstronne warzywo. Ostatnia próba upieczenia ciasta “warzywnego” ciasta z buraka zakończyła się sukcesem, jednak ciasto z cukinii nie ma sobie równych. Szybko się je robi, krótko się piecze, pięknie wyrasta a smakuje … ach – genialnie ! Do tego rozpływająca się w ustach czekolada, chrupiące orzechy i świeże owoce. Czego chcieć więcej !

SPAGHETTI Z CUKINII

Składniki:

ciasto

średnia cukinia

3 jaja

szklanka mąki owsianej

orzechy włoskie (ok 75 g) -pokruszone na mniejsze kawałki

2 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka przyprawy korzennej

4 łyżki erytrolu (może być miód/cukier/banan/daktyle/ksylitol itp)

polewa

pół gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

jeżyny

PIERKNIKOWE CIASTO Z CUKINI7

PIERKNIKOWE CIASTO Z CUKINI6

Wykonanie:

  1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach.
  2. Dodajemy do niej wszystkie składniki, całość dokładnie mieszamy.
  3. Masę wylewamy na natłuszczoną formę i pieczemy około 40 minut.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko.
  5. Polewamy ciasto i dekorujemy jeżynami.

PIERKNIKOWE CIASTO Z CUKINI3

PIERKNIKOWE CIASTO Z CUKINI1

Wartość odżywcza:

242 kcal

białko 9 g

węglowodany 13,6 g

tłuszcz 20,7 g

PIERKNIKOWE CIASTO Z CUKINI2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *