PrzekąskiWegetariańskie

Bruchetty z łososiem

BRUCHETTY

***

Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że w prostocie tkwi siła. Tak niewiele trzeba, by zachwycić się wspaniałym smakiem. Wystarczy kawałek bagietki, oliwa i świeże (sezonowe!) pomidory. Niestety te sklepowe, spoza letniego sezonu pozbawione są kompletnie smaku. A to właśnie pomidory mają nadać tej potrawie wyjątkowy smak, dlatego warto wybierać dojrzałe, soczyste i słodkie, najlepiej malinówki.

Bruchetty to grzanki wywodzące się z Włoch, które pierwotnie stanowiły proste danie plantatorów oliwek. Podczas wielogodzinnej pracy spożywali oni opiekane kawałki chleba z oliwą i solą. Choć istnieje wiele wariantów tej przekąski jej podstawę stanowi oliwa, czosnek i oczywiście pomidory. I tak powstaje prawdziwa włoska uczta !

BRUCHETTY1

Składniki:

pełnoziarnista bagietka

pomidor

mały ząbek czosnku

zioła prowansalskie

oliwa z oliwek

kilka listów bazylii

kawałek łososia wędzonego

IMG_0176

Wykonanie:

  1. Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
  2. Bagietką kroimy na małe kanapeczki, polewamy oliwą, nacieramy wyciśniętym czosnkiem i posypujemy ziołami.
  3. Na wierzch kładziemy pokrojone w kosteczkę pomidory i kawałki łososia.
  4. Zapiekamy 10 minut (180 stopni).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *