BezglutenowePrzekąskiWegańskie

Bakłażany z pastą orzechową

BAKŁAŻANY Z PASTA ORZECHOWA1

 

***

Faszerowane bakłażany to najpopularniejsza gruzińska przekąska. To wegańskie danie jest bardzo proste w przygotowaniu i choć dość kaloryczne ze względu na dużą zawartość orzechów, to należy pamiętać, że nie są to puste kalorie, ale cała gama wartości odżywczych. Orzechy te zawierają między innymi kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i wykazują działanie przeciwzakrzepowe.

BAKŁAŻANY Z PASTA ORZECHOWA

Składniki:

bakłażan

kawałek granatu

orzechy włoskie (ok 170 g)

5-6 łyżek wody

garść kolendry lub natki pietruszki

ząbek czosnku

pieprz, sól

olej rzepakowy (do posmarowania bakłażana)

pół łyżeczki mielonej kolendry

szczypta chili 

BAKŁAŻANY Z PASTA ORZECHOWA2

Wykonanie:

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm.
  2. Oprószamy solą, smarujemy olejem z obu stron i przypiekamy na patelni grillowej 1 minutę po każdej ze stron.
  3. Orzechy miksujemy blenderem na pastę, dodając do nich pietruszkę, czosnek, przyprawy i wodę.
  4. Na ostudzone bakłażany nakładamy pastę, zawijamy w rulon i posypujemy pestkami granatu.

Wartość odżywcza:

336 kcal

białko 8 g

tłuszcz 30 g

węglowodany 4,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *