BezglutenoweDla kobiet w ciążyWegańskieWegetariańskieZupy

Barszcz ukraiński

BARSZCZ UKRAIŃSKI

 

***

Czy wiecie, że buraki mają wieleleczniczych właściwości? A wszystko za sprawą antocyjanów – tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. To dzięki nim mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Nie ma w burakach wielu witamin, jednak zawierają dużo kwasu foliowego oraz pierwiastków takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Intensywny, bordowy kolor tego warzywa to zasługa betaniny – antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dlatego też buraki należą do warzyw, najsilniej zwalczających nowotwory.

BARSZCZ UKRAIŃSKI1

Składniki:

(4 porcje)

5-6 buraków

marchewka

pietruszka

cebula

czerwona papryka

kilka łyżek fasoli czerwonej konserwowej

ząbek czosnku

3-4 łyżki pomidorów w puszce

2 liście laurowe

łyżka masła (lub oleju)

kilka kulek ziela angielskiego

łyżka majeranku

odrobina ostrej papryki (suszonej)

sól, pieprz

2 średnie ziemniaki

świeży koperek

2 łyżki śmietany lub jogurtu

BARSZCZ UKRAIŃSKI3

Wykonanie:

  1. Do około 2 l wody wrzucamy liście laurowe, ziele, obrane i pokrojone w paseczki buraki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
  2. Cebulę i paprykę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, gdy się zarumienią wrzucamy do gotujących się jarzyn.
  3. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, dodajemy pomidory, fasolę i doprawiamy.
  4. Odbieramy trochę zupy do szklanki, dolewamy do niej śmietanę i mieszamy. Przelewamy przez sitko z powrotem do barszczu, by nie zrobiły się grudki.
  5. Zabieloną zupę posypujemy świeżym koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *