Dania główneWegetariańskie

Pierogi ruskie – najlepsze na świecie !

PIEROGI RUSKIE2

 

***

Pierogi ruskie to danie, na które dosłownie zawsze mam ochotę. Uwielbiam je choć są ciężkie, tuczące i pracochłonne. Ale takie pyszne ! Kojarzą się z domem, ze świętami i pogaduchami przy ich lepieniu. Przez ostatnio weekend ulepiłyśmy ich z siostrą prawie 2 tysiące ! I nadal nam się nie znudziły. Aby ciasto wyszło delikatne i mięciutkie stosuje jeden niezawodny sposób, który zdradziła mi babcia – dodaje trochę mleka. Zawszą wychodzą fantastyczne !

PIEROGI RUSKIE1

Składniki:

(ok 100 sztuk)

1 kg mąki pszennej

5-6 łyżek oleju

ok 0,5 szklanki ciepłego mleka

łyżeczka soli

ok. 1 szklanka ciepłej wody

1 kg ziemniaków

2 cebule

0,5 kg twarogu półtłustego

pieprz, sól do smaku (wedle uznania – pieprzu lepiej dać trochę więcej, bo się wygotuje, ok 2 łyżeczki)

0,5 kostki masło (pół do cebuli, pół do polania pierogów)

PIEROGI RUSKIE

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy.
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle.
  3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy i studzimy.
  4. Dodajemy do nich pokruszony ser, cebulę, pieprz, sól i całość dokładnie mieszamy, najlepiej rękami.
  5. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, mleko i ugniatamy. Stopniowo dolewamy ciepłą wodą, tak by ciasto było miękkie ale nie kleiło się w rękach.
  6. Ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką by się nie kleiło do stolnicy), szklanką wykrawamy kółka, do każdego nakładamy kulki z farszu i kleimy ze sobą brzegi.
  7. Wrzucamy do osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy ok. 2 minuty, aż pierogi wypłyną na wierzch garnka.

 

IMG_0726

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *