***
Tym razem szybki post, tak jak ta sałatka. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu na szykowanie jedzenia biorę takie cudo na wynos. Do pudełka wrzucam co mi wpadnie w ręce; sałatę, zioła, sezonowe warzywa, kawałek sera lub owoców, całość posypuje pestkami, bakaliami i polewam olejem lub oliwą z dodatkiem miodu i cytryny, czasem musztardy – to niezawodny dip !
Składniki:
(”na oko”)
garść dowolnej mieszanki sałat
rzodkiewka
czerwona cebula
mały burak
ogórek
kulki mozarelli
suszona żurawina
sezam
łyżka oliwy
pół łyżeczki miodu
łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Do sałaty dorzucamy rzodkiewkę i cebulę pokrojone w talarki, buraka w cienkie słupki, kawałki ogórka i mozarelli. Posypujemy żurawiną i sezamem.
- Olej mieszamy z miodem i sokiem z cytryny.
- Polewamy sałatkę.