Słodko-ostry makaron soba z mango i kurczakiem

soba-z-kurczakiem-i-mango

 

***

Makaron soba leżał od jakiegoś czasu i czekał. Aż wreszcie naszła mnie wena na chińszczyznę. I tak w czasie weekendu cała kuchnia pachniała orientem. Mix słonego, ostrego i słodkiego smaku stworzył bardzo ciekawą kompozycję. Danie jest banalnie proste, szybko się je robi a smakuje nieziemsko ! W roli głównej gryczany makaron soba.

img_1075

Składniki:

(dla 2 osób)

200 g makaronu soba

200 g kurczaka

marchew

kawałek pora

pół mango

2 łyżki sezamu

papryczka chili

ząbek czosnku

kawałek imbiru (ok 2 cm)

łyżka sosu sojowego

łyżka oleju

łyżka octu ryżowego

łyżeczka brązowego cukru

sok z połowy limonki

świeża kolendra

soba-z-kurczakiem-i-mango1

Wykonanie:

  1. Umytą marchew kroimy na cienkie paseczki, pora i chili na talarki i całość podsmażmy na oleju.
  2. Kurczaka kroimy na kostkę, dorzucamy do smażonych warzyw i dodajemy wyciśnięty czosnek i starty imbir, ciągle mieszając.
  3. Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i cukier mieszamy ze sobą i gotowy sos wlewamy do gotowego dania.
  4. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  5. Makaron soba wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty.
  6. Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia.
  7. Makaron podajemy z warzywami, posypujemy sezamem.
  8. Do całości dodajemy pokrojone w kostkę świeże mango i listki kolendry.

soba-z-kurczakiem-i-mango2

img_1077