***
Makaron soba leżał od jakiegoś czasu i czekał. Aż wreszcie naszła mnie wena na chińszczyznę. I tak w czasie weekendu cała kuchnia pachniała orientem. Mix słonego, ostrego i słodkiego smaku stworzył bardzo ciekawą kompozycję. Danie jest banalnie proste, szybko się je robi a smakuje nieziemsko ! W roli głównej gryczany makaron soba.
Składniki:
(dla 2 osób)
200 g makaronu soba
200 g kurczaka
marchew
kawałek pora
pół mango
2 łyżki sezamu
papryczka chili
ząbek czosnku
kawałek imbiru (ok 2 cm)
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju
łyżka octu ryżowego
łyżeczka brązowego cukru
sok z połowy limonki
świeża kolendra
Wykonanie:
- Umytą marchew kroimy na cienkie paseczki, pora i chili na talarki i całość podsmażmy na oleju.
- Kurczaka kroimy na kostkę, dorzucamy do smażonych warzyw i dodajemy wyciśnięty czosnek i starty imbir, ciągle mieszając.
- Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i cukier mieszamy ze sobą i gotowy sos wlewamy do gotowego dania.
- Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Makaron soba wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty.
- Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia.
- Makaron podajemy z warzywami, posypujemy sezamem.
- Do całości dodajemy pokrojone w kostkę świeże mango i listki kolendry.