***
Kuchnia azjatycka to przede wszystkim intensywne smaki. Wbrew pozorom bazuje ona na prostych składnikach, a potrawy przygotowuje się łatwo i szybko. Tak jak dzisiejszą wołowinę z ryżem. Dodałam trochę papryki, wyrazistych przypraw i w 15 minut miałam gotowy obiad. Tak naprawdę z ryżem możemy podać wszystko co chcemy, warto jednak zadbać o najważniejsze elementy: potrzebna będzie soczysta (nie ścięgnista) wołowina – u mnie polędwica oraz wok (ewentualnie inna głęboka patelnia). Potrawę tą przyrządza się ekspresowo, dzięki popularnej metodzie z Dalekiego Wschodu stir-fry, która polega na szybkiej obróbce mięsa – kilkuminutowym, szybkim obsmażeniu w wysokiej temperaturze. Do tak kruchego i soczystego mięsa dodałam imbir oraz czosnek i w kilka minut w całej kuchni roznosił się zapach orientu.
Składniki:
(dla 2 osób)
100 – 150 g ryżu
ok 200 g wołowiny
papryka (u mnie po kawałku czerwonej, zielonej i białej)
papryczka chili
2 łyżki sezamu
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
duży ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)
3 łyżki oleju (np. kokosowy)
świeża kolendra
Wykonanie:
1.Wołowinę kroimy na cienkie, dłuższe paski.
2. Sezam prażymy na złoto na suchej patelni.
3. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir drobno ścieramy, a papryczki chili drobniutko siekamy.
5. Ryż gotujemy na sypko.
6. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy wołowinę i na dużym płomieniu krótko smażymy (do zarumienienia, ok. 2-3 min.), cały czas mieszając.
7. Gotowe mięso wykładamy z woka i na chwilę odstawiamy na bok.
8. Rozgrzewamy w woku łyżkę oleju, wrzucamy chili, imbir i czosnek oraz paprykę. Przesmażamy kilka minut.
9. Wrzucamy z powrotem mięso, dolewamy sos sojowy i wszystko razem mieszamy,
10. Ściągamy z ognia, posypujemy sezamem i listkami kolendry. Podajemy od razu z ugotowanym ryżem.
Wartość odżywcza:
187 kcal
białko 11,5 g
węglowodany 17 g
tłuszcze 8 g