Wołowina z ryżem i papryką na ostro

wolowina-z-ryzem-i-papryka

***

Kuchnia azjatycka to przede wszystkim intensywne smaki. Wbrew pozorom bazuje ona na prostych składnikach, a potrawy przygotowuje się łatwo i szybko. Tak jak dzisiejszą wołowinę z ryżem. Dodałam trochę papryki, wyrazistych przypraw i w 15 minut miałam gotowy obiad. Tak naprawdę z ryżem możemy podać wszystko co chcemy, warto jednak zadbać o najważniejsze elementy: potrzebna będzie soczysta (nie ścięgnista) wołowina – u mnie polędwica oraz wok (ewentualnie inna głęboka patelnia). Potrawę tą przyrządza się ekspresowo, dzięki popularnej metodzie z Dalekiego Wschodu stir-fry, która polega na szybkiej obróbce mięsa – kilkuminutowym, szybkim obsmażeniu w wysokiej temperaturze. Do tak kruchego i soczystego mięsa dodałam imbir oraz czosnek i w kilka minut w całej kuchni roznosił się zapach orientu.

img_1145

Składniki:

(dla 2 osób)

100 – 150 g ryżu

ok 200 g wołowiny

papryka (u mnie po kawałku czerwonej, zielonej i białej)

papryczka chili

2 łyżki sezamu

kawałek imbiru (ok. 2 cm)

duży ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)

3 łyżki oleju (np. kokosowy)

świeża kolendra

img_1146

Wykonanie:

1.Wołowinę kroimy na cienkie, dłuższe paski.

2. Sezam prażymy na złoto na suchej patelni.

3. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.

4. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir drobno ścieramy, a papryczki chili drobniutko siekamy.

5. Ryż gotujemy na sypko.

6. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy wołowinę i na dużym płomieniu krótko smażymy (do zarumienienia, ok. 2-3 min.), cały czas mieszając.

7. Gotowe mięso wykładamy z woka i na chwilę odstawiamy na bok.

8. Rozgrzewamy w woku łyżkę oleju, wrzucamy chili, imbir i czosnek oraz paprykę. Przesmażamy kilka minut.

9. Wrzucamy z powrotem mięso, dolewamy sos sojowy i wszystko razem mieszamy,

10. Ściągamy z ognia, posypujemy sezamem i listkami kolendry. Podajemy od razu z ugotowanym ryżem.

wolowina-z-ryzem-i-papryka1

Wartość odżywcza:

187 kcal

białko 11,5 g

węglowodany 17 g

tłuszcze 8 g