Sernik bardzo jesienny

sernik-bardzo-jesienny

***

Mam niezwykłą okazje szukać kulinarnych inspiracji w książce, którą pożyczyła mi Ewa- „Zobacz, może coś z niej ugotujesz”.  Kiedy ją przejrzałam od razu wiedziałam, że sięgnę do niej nie raz. „Młoda gospodyni” to niezwykła pozycja z 1928 roku autorstwa Franciszki Gensówny, którą może śmiało nazwać kompendium wiedzy z zakresu gotowania. To kuchnia, śpiżarnia, apteczka i przyjacielskie rady w jednym. Po co kombinować skoro nasze babcie z kilku składników, często z proporcji „na oko” potrafiły przyrządził niezwykłe potrawy. Spodziewajcie się w najbliższym czasie tradycyjnych, polskich przepisów. Bo dawna, polska kuchnia oparta na zbożach, rodzimych owocach  i warzywach rosnących na łąkach była skarbnicą zdrowia. Dziś zapraszam na prosty sernik, który na polskich stołach obowiązkowo pojawia się w czasie świąt. Ten jest wyjątkowo jesienny – dyniowy, pachnący imbirem i kardamonem.

sernik-bardzo-jesienny3

Składniki:

(duża blacha)

1 kg dobrze zmielonego twarogu

3 całe jajka

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka mąki pszennej

500 g puree z dyni

2 łyżeczki przyprawy korzennej

po 0,5 łyżeczki imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu

4 łyżki ksylitolu (można dać cukier lub miód)

sernik-bardzo-jesienny1

Wykonanie:

  1. 500 g dyni kroimy na cieńsze paski, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią i pieczemy do miękkości około 60 minut.
  2. Po ostudzeniu miksujemy na gładkie puree.
  3. Ser mieszamy z jajami, mąką i przyprawami.
  4. Dodajemy do niego puree, całość mieszamy by powstała jednolita masa.
  5. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej natłuszczonym papierem.
  6. Pieczemy około 1,5 h w 180 stopniach w kąpieli wodnej. (Blachę z ciastem, wkładamy do większej blachy z wodą). Dzięki takiej formie pieczenia sernik wychodzi bardzo mokry i puszysty.

img_1219

Wartość odżywcza:

110 kcal

białko 12,3 g

tłuszcz 3,70

węglowodany 6,8