
***
Mam niezwykłą okazje szukać kulinarnych inspiracji w książce, którą pożyczyła mi Ewa- „Zobacz, może coś z niej ugotujesz”. Kiedy ją przejrzałam od razu wiedziałam, że sięgnę do niej nie raz. „Młoda gospodyni” to niezwykła pozycja z 1928 roku autorstwa Franciszki Gensówny, którą może śmiało nazwać kompendium wiedzy z zakresu gotowania. To kuchnia, śpiżarnia, apteczka i przyjacielskie rady w jednym. Po co kombinować skoro nasze babcie z kilku składników, często z proporcji „na oko” potrafiły przyrządził niezwykłe potrawy. Spodziewajcie się w najbliższym czasie tradycyjnych, polskich przepisów. Bo dawna, polska kuchnia oparta na zbożach, rodzimych owocach i warzywach rosnących na łąkach była skarbnicą zdrowia. Dziś zapraszam na prosty sernik, który na polskich stołach obowiązkowo pojawia się w czasie świąt. Ten jest wyjątkowo jesienny – dyniowy, pachnący imbirem i kardamonem.

Składniki:
(duża blacha)
1 kg dobrze zmielonego twarogu
3 całe jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
500 g puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy korzennej
po 0,5 łyżeczki imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu
4 łyżki ksylitolu (można dać cukier lub miód)

Wykonanie:
- 500 g dyni kroimy na cieńsze paski, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią i pieczemy do miękkości około 60 minut.
- Po ostudzeniu miksujemy na gładkie puree.
- Ser mieszamy z jajami, mąką i przyprawami.
- Dodajemy do niego puree, całość mieszamy by powstała jednolita masa.
- Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej natłuszczonym papierem.
- Pieczemy około 1,5 h w 180 stopniach w kąpieli wodnej. (Blachę z ciastem, wkładamy do większej blachy z wodą). Dzięki takiej formie pieczenia sernik wychodzi bardzo mokry i puszysty.

Wartość odżywcza:
110 kcal
białko 12,3 g
tłuszcz 3,70
węglowodany 6,8