Czekoladowo – orzechowa tarta z karmelizowanymi gruszkami

tarta-czekoladowo-orzechowa-z-gruszka1

***

Kiedy za oknem plucha a dni są coraz krótsze i ponure, dobre jedzenie może poprawić humor i podnieść poziom endorfin. A czekolada już szczególnie. Mocno orzechowy spód w połączeniu z kakaowym kremem tworzy bombę energetyczną, która z pewnością doda nam więcej mocy i radości. Wierzch tarty udekorowałam gruszkami karmelizowanymi w miodzie … To jest cudowne ! Jestem pewna, że taki deser uszczęśliwi także dzieci. Nawet nie będą wiedziały, że jedzą kaszę.

tarta-czekoladowo-orzechowa-z-gruszka2

Składniki:

spód

szklanka orzechów (1:1 migdały i orzechy laskowe)

pół szklanki wiórków kokosowych

3 łyżki miodu (lub syropu z agawy)

2 łyżki oleju kokosowego

łyżka kakao

nadzienie

szklanka kaszy jaglanej Halina

1/3 szklanki wiórków kokosowych

3 łyżki kakao

1/3 szklanki mleka

2 łyżki miodu

karmelizowane gruszki

2 gruszki

łyżka miodu

pigwa

kawałek imbiru

łyżka cynamonu

tarta-czekoladowo-orzechowa-z-gruszka

Wykonanie:

  1. Orzechy mielimy wraz z wiórkami (ja użyłam młynka do kawy).
  2. Dodajemy do nich miód, olej kokosowy i całość mieszamy na gładką masę.
  3. Wykładamy na ją równo na spód naczynia na tartę i wkładamy do lodówki.
  4. W międzyczasie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy.
  5. Dodajemy do niej mleko, wiórki, miód i kakao – całość miksujemy na krem, który nakładamy na orzechowy spód.
  6. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
  7. Do garnka dajemy kilka łyżek wody, łyżkę miodu, łyżkę cynamonu, pokrojony imbir i pigwę. Całość trzymamy 2-3 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty syrop.
  8. Wrzucamy do niego gruszki, dokładnie je obtaczamy i gotowe układamy na cieście.

SMACZNEGO !