
***
Kiedy za oknem plucha a dni są coraz krótsze i ponure, dobre jedzenie może poprawić humor i podnieść poziom endorfin. A czekolada już szczególnie. Mocno orzechowy spód w połączeniu z kakaowym kremem tworzy bombę energetyczną, która z pewnością doda nam więcej mocy i radości. Wierzch tarty udekorowałam gruszkami karmelizowanymi w miodzie … To jest cudowne ! Jestem pewna, że taki deser uszczęśliwi także dzieci. Nawet nie będą wiedziały, że jedzą kaszę.

Składniki:
spód
szklanka orzechów (1:1 migdały i orzechy laskowe)
pół szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka kakao
nadzienie
szklanka kaszy jaglanej Halina
1/3 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
1/3 szklanki mleka
2 łyżki miodu
karmelizowane gruszki
2 gruszki
łyżka miodu
pigwa
kawałek imbiru
łyżka cynamonu

Wykonanie:
- Orzechy mielimy wraz z wiórkami (ja użyłam młynka do kawy).
- Dodajemy do nich miód, olej kokosowy i całość mieszamy na gładką masę.
- Wykładamy na ją równo na spód naczynia na tartę i wkładamy do lodówki.
- W międzyczasie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy.
- Dodajemy do niej mleko, wiórki, miód i kakao – całość miksujemy na krem, który nakładamy na orzechowy spód.
- Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
- Do garnka dajemy kilka łyżek wody, łyżkę miodu, łyżkę cynamonu, pokrojony imbir i pigwę. Całość trzymamy 2-3 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty syrop.
- Wrzucamy do niego gruszki, dokładnie je obtaczamy i gotowe układamy na cieście.
SMACZNEGO !