
***
Nie ma nic wspanialszego w chłodne dni jak gorąca, pożywna zupa, która rozgrzewa cały organizm. Na warsztatach kulinarnych wspólnie z uczestnikami często szukamy sposobów na niemarnowanie żywności. Wykorzystywanie wszystkiego co się da to jedna z moich najważniejszych zasad. Lekko zwiędnięte warzywa nie powinny lądować w koszu, lecz w … garnku. Zupę krem można przygotować dosłownie ze wszystkiego, jeśli mamy podeschnięty chleb – wystarczy trochę oliwy, przypraw i grzanki do zupy jak znalazł. Druga zasada w mojej kuchni to korzystanie z sezonowych produktów. Dlatego tym razem sięgnęłam po soczyste gruszki – jeśli lubicie subtelne, delikatne smaki to zupa z gruszki i pietruszki trafi w wasze gusta. Z kolei dla zwolenników wyrazistszych potraw (takich jak ja) polecam dodatki z postaci chili, kwaśnego jogurtu, orzechów, ziaren granatu lub czosnkowych grzanek.

Składniki:
(4 porcje)
3-4 pietruszki
soczysta gruszka
łyżeczka tymianku
szklanka mleka
bulion warzywny lub woda
2-3 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
- Pietruszkę kroimy na talarki i podsmażamy w garnku na oliwie.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, dolewamy trochę wody lub bulionu (by przykrył warzywa) i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.
- Do miękkich warzywa dolewamy mleko i całość miksujemy na krem. Jeśli wolimy rzadszą zupę możemy dolać wody lub mleka.
- Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z dowolnymi dodatkami.