Zupa z gruszki i pietruszki

zupa-z-gruszki-i-pietruszki

 

***

Nie ma nic wspanialszego w chłodne dni jak gorąca, pożywna zupa, która rozgrzewa cały organizm. Na warsztatach kulinarnych wspólnie z uczestnikami często szukamy sposobów na niemarnowanie żywności. Wykorzystywanie wszystkiego co się da to jedna z moich najważniejszych zasad. Lekko zwiędnięte warzywa nie powinny lądować w koszu, lecz w … garnku. Zupę krem można przygotować dosłownie ze wszystkiego, jeśli mamy podeschnięty chleb – wystarczy trochę oliwy, przypraw i grzanki do zupy jak znalazł. Druga zasada w mojej kuchni to korzystanie z sezonowych produktów. Dlatego tym razem sięgnęłam po soczyste gruszki – jeśli lubicie subtelne, delikatne smaki to zupa z gruszki i pietruszki trafi w wasze gusta. Z kolei dla zwolenników wyrazistszych potraw (takich jak ja) polecam dodatki z postaci chili, kwaśnego jogurtu, orzechów, ziaren granatu lub czosnkowych grzanek.

zupa-z-gruszki-i-pietruszki2

Składniki:

(4 porcje)

3-4 pietruszki

soczysta gruszka

łyżeczka tymianku

szklanka mleka

bulion warzywny lub woda

2-3 łyżki oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz

zupa-z-gruszki-i-pietruszki1

Wykonanie:

  1. Pietruszkę kroimy na talarki i podsmażamy w garnku na oliwie.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, dolewamy trochę wody lub bulionu (by przykrył warzywa) i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.
  3. Do miękkich warzywa dolewamy mleko i całość miksujemy na krem. Jeśli wolimy rzadszą zupę możemy dolać wody lub mleka.
  4. Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z dowolnymi dodatkami.