
***
Dziś mikołajki! Mój ulubiony dzień z dzieciństwa, kiedy zniecierpliwiona czekałam aż wieczorem zjawi się Mikołaj i po cichu zostawi dla mnie jakiś upominek. Czasem mnie zaskakiwał i niespodzianki czekały od rana obok łóżka. Nadal nie wyrosłam z mikołajek. Uwielbiam dostawać prezenty, ale jeszcze większą radość sprawia mi obdarowywanie innych. W tamtym roku robiłam sushi, w tym świętujemy na słodko – zapraszam na kokosowe ciasteczka z daktylami 🙂

Składniki:
(20 sztuk)
szklanka suchej kaszy jaglanej
20 sztuk suszonych daktyli
8 łyżek wiórków kokosa
2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:
- Kaszę gotujemy na wodzie w proporcji 1:2 aż wchłonie całą wodę.
- Daktyle moczymy we wrzątku ok 10 minut.
- Ostudzoną kaszę miksujemy z daktylami, dodajemy olej i wiórki.
- Formujemy kulki w rękach, spłaszczamy je, posypujemy kokosem i układamy na natłuszczonej blaszce.
- Pieczemy około 30 minut.
- Zajadamy jeszcze ciepłe – wtedy są najlepsze !