Mikołajowe ciasteczka

ciacha2

 

***

Dziś mikołajki! Mój ulubiony dzień z dzieciństwa, kiedy zniecierpliwiona czekałam aż wieczorem zjawi się Mikołaj i po cichu zostawi dla mnie jakiś upominek. Czasem mnie zaskakiwał i niespodzianki czekały od rana obok łóżka. Nadal nie wyrosłam z mikołajek. Uwielbiam dostawać prezenty, ale jeszcze większą radość sprawia mi obdarowywanie innych. W tamtym roku robiłam sushi, w tym świętujemy na słodko – zapraszam na kokosowe ciasteczka z daktylami 🙂

ciacha

Składniki:

(20 sztuk)

szklanka suchej kaszy jaglanej

20 sztuk suszonych daktyli

8 łyżek wiórków kokosa

2 łyżki oleju kokosowego

ciacha1

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy na wodzie w proporcji 1:2 aż wchłonie całą wodę.
  2. Daktyle moczymy we wrzątku ok 10 minut.
  3. Ostudzoną kaszę miksujemy z daktylami, dodajemy olej i wiórki.
  4. Formujemy kulki w rękach, spłaszczamy je, posypujemy kokosem i układamy na natłuszczonej blaszce.
  5. Pieczemy około 30 minut.
  6. Zajadamy jeszcze ciepłe – wtedy są najlepsze !