Tworzymy piernikowe cuda z dzieciakami

img_1129

***

Przygotowywanie pierniczków na żywą choinkę to mój coroczny rytuał. Pamiętam moje pierwsze pierniki kilka lat temu – wymyślne wzorki wycinałam nożem i zeszło mi trzy noce. Dziś jestem trochę bardziej praktyczna, więc korzystam z gotowych foremek a do wspólnego pichcenia zapraszam małych pomocników. Maja paliła się do pieczenia od kilku tygodniu i ciągle pytała „Ciociu kiedy będziemy robić ciasteczka?”. Wreszcie się doczekała i ostatni niedzielny wieczór spędziłyśmy w kuchni przy świątecznych piosenkach w tle. Maja, choć bardzo skupiona na swojej pracy, co jakiś czas podśpiewywała i ruszała się w rytm muzyki. Jeśli dobrze zorganizujemy pracę to gotowanie z dziećmi jest ogromną przyjemnością dla każdej ze stron.

img_1103

W czym dziecko może bez problemu pomóc? Oto czynności, z którymi nawet te młodsze maluchy sobie poradzą:

  • odmierzanie i wsypywanie składników do miski
  • rozbicie jajka
  • próba wałkowania ciasta
  • wycinanie kształtów za pomocą foremek
  • układanie pierników na blaszkę
  • ozdabianie gotowych ciastek lukrem za pomocą pędzelka
  • posypywanie kolorowymi cukierkami/czekoladą/wiórkami

Zeszło nam ze 3 godziny ale o dziwno zajęcie to było  dla Mai tak wciągające, że zapomniała o bożym świecie i z wielkim skupieniem przystrajała pierniczki. Zobaczcie efekty naszej wspólnej, bardzo owocnej pracy.

untitled-export8

 

Składniki:

ciasto

2 szklanki mąki pszennej 

szklanka mąki żytniej

żółtko

opakowanie przyprawy korzennej

pół szklanki miodu

pół kostki masła

łyżeczka proszku do pieczenia

*łyżka kakao (do połowy ciasta)

lukier

białko

szklanka cukru pudru

łyżka wody

untitled-export5

Wykonanie:

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy łyżkę ciemnego kakao, by powstały dwa rodzaje pierników.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą z nich rozwałkowujemy (podsypując mąką) i za pomocą foremek wycinamy różne kształty.
  4. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, wodę i całość mieszamy.
  5. Pierniki układamy na blaszce, pieczemy ok 15 minut w 180 st.
  6. Gdy ostygną ozdabiamy lukrem i kolorowymi posypkami.

untitled-export7

untitled-export6

Dobrej zabawy !