Ciasto czekoladowe z chili i granatem

untitled-export19

Z tradycyjnych świątecznych ciast robiłam w tym roku tylko sernik. Drugim, popisowym słodyczem było mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem chili, granatu i malin. Z przyjemnością zjedliśmy coś lżejszego, bez ciężkich i słodkich mas. Taki torcik wygląda pięknie, zawiera dużo zdrowych składników a nutka ostrości nadaje mu charakteru.

untitled-export18

Składniki:

ciasto

200 g masła

tabliczka gorzkiej czekolady 70%

4 jajka

pół szklanki ksylitolu

szklanka mąki pszennej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

2 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chilli 

krem

awokado

banan

3 łyżki zmielonych migdałów

2 łyżki kakao

łyżka serka mascarpone

*łyżka miodu (jeśli krem będzie za mało słodki)

na wierzch

granat

maliny (mogą być mrożone)

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

wyniki-wyszukiwania-dla-wyrazenia-untitled-export

Wykonanie:

  1. W garnuszku roztapiamy masło, wyłączamy palnik i wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
  2. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chili.
  3. Jaja ubijamy mikserem wraz z ksylitolem do powstania piany trzykrotnie wyższa od początkowej. Na zwolnionych obrotach miksujemy czekoladę, którą powoli wlewamy do masy jajecznej.
  4. Dodajemy suche składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia – można skosztować masę, jeśli chili jest za mało wyczuwalne, możemy jeszcze dodać wedle uznania.
  5. Ciasto wylewamy do małej okrągłej formy wyłożonej natłuszczonym papierem, pieczemy w 160 st przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
  6. Obrane awokado miksujemy na gładki krem wraz z bananem, dodajemy kakao, zmielone migdały, mascarpone i opcjonalnie miód.
  7. Ostudzone ciasto przekrawamy noże wzdłuż na pół, smarujemy w środku kremem, przekładamy drugim płatem ciasta. Resztę kremu równomiernie rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach.
  8. Ozdabiamy malinami i granatem.