
Jako Polacy uwielbiamy to co tradycyjne i dobrze nam znane. Co tu więc dużo pisać? Zapraszam na wspaniałą, piaskową babę, czyli nieodłączny element świąt wielkanocnych.
Składniki:
150 g masła
szklanka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
3 jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przesianego kakao na 'łatkę’
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:
- Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka pojedynczo wbijamy do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie miksujemy na wolnych obrotach.
- Białka ubijamy na sztywną pianę – delikatnie mieszamy z ciastem.
- Do 1/3 ciastka dodajemy kakao.
- Ciasto wykładamy do formy na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao i widelcem robimy zygzaki w cieście.
- Wylewamy na natłuszczoną formę i pieczemy około 60 minut w 180 st.