Tradycyjna babka piaskowa

Jako Polacy uwielbiamy to co tradycyjne i dobrze nam znane. Co tu więc dużo pisać? Zapraszam na wspaniałą, piaskową babę, czyli nieodłączny element świąt wielkanocnych.

Składniki:

150 g masła

szklanka mąki ziemniaczanej

¾ szklanki mąki pszennej

3 jajka

pół szklanki drobnego cukru do wypieków

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przesianego kakao na 'łatkę’

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

  1. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  2. Białka oddzielamy od żółtek.
  3. Żółtka pojedynczo wbijamy do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie miksujemy na wolnych obrotach.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę – delikatnie mieszamy z ciastem.
  6. Do 1/3 ciastka dodajemy kakao.
  7. Ciasto wykładamy do formy na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao i widelcem robimy zygzaki w cieście.
  8. Wylewamy na natłuszczoną formę i pieczemy około 60 minut w 180 st.