
Przesłodka, przeurocza babka wielkanocna z zajączkiem niespodzianką zaskoczy z pewnością gości. Ostatnio piekłam piaskową, tym razem skusiłam się na marmurkową. Jaka jest między nimi różnica? Marmurkowa jest niezwykle wilgotna i delikatna 🙂 Choć wygląda skomplikowanie, to jej wykonanie jest banalnie proste ! Wystarczy zrobić podwójną ilość ciasta na marmurkową babkę w dwóch kolorach. Następnie wybieramy dowolny kształt foremki – może być zajączek, serce czy cokolwiek innego. Po wykonaniu tego wypieku zostaje bardzo dużo ścinków kakaowego ciasta- ale w mojej kuchni nie marnuje się nic. Z resztek zrobiłam pyszne pisanki 🙂
Składniki:
(podwójna porcja)
4 szklanki mąki pszennej
1,5 kostki masła
ksylitol/cukier pół szklanki
6 jajek
szklanka mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Wykonanie:
- Masło ubijamy z cukrem.
- Dodajemy jaja ciągle miksując.
- Do powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
- Ciemną masę wylewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 st ok 1,5 h do tzw. suchego patyczka.
- Gdy ostygnie kroimy na kawałki, z każdego wycinamy zajączka.
- Do keksówki na spód dajemy trochę białego ciasta, na nim układamy ciasto zajączki w jednym rządku, zalewamy resztą ciasta.
- Pieczemy ok 60 minut.