Babka z zajączkiem niespodzianką

Przesłodka, przeurocza babka wielkanocna z zajączkiem niespodzianką zaskoczy z pewnością gości. Ostatnio piekłam piaskową, tym razem skusiłam się na marmurkową. Jaka jest między nimi różnica? Marmurkowa jest niezwykle wilgotna i delikatna 🙂 Choć wygląda skomplikowanie, to jej wykonanie jest banalnie proste ! Wystarczy zrobić podwójną ilość ciasta na marmurkową babkę w dwóch kolorach. Następnie wybieramy dowolny kształt foremki – może być zajączek, serce czy cokolwiek innego. Po wykonaniu tego wypieku zostaje bardzo dużo ścinków kakaowego ciasta- ale w mojej kuchni nie marnuje się nic. Z resztek zrobiłam pyszne pisanki 🙂

Składniki:

(podwójna porcja)

4 szklanki mąki pszennej

1,5 kostki masła

ksylitol/cukier pół szklanki

6 jajek

szklanka mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

Wykonanie:

  1. Masło ubijamy z cukrem.
  2. Dodajemy jaja ciągle miksując.
  3. Do powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, mieszamy do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
  5. Ciemną masę wylewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 st ok 1,5 h do tzw. suchego patyczka.
  6. Gdy ostygnie kroimy na kawałki, z każdego wycinamy zajączka.
  7. Do keksówki na spód dajemy trochę białego ciasta, na nim układamy ciasto zajączki w jednym rządku, zalewamy resztą ciasta.
  8. Pieczemy ok 60 minut.