Zupa jarzynowa z czosnkowym pesto

Zamiast letnich chłodników robię rozgrzewające zupy. Pogoda kompletnie zwariowała więc trzeba się jakoś do tego dostosować. Gdy nie mam pomysłu na szybki obiad wrzucam do garnka warzywa, które mam pod ręką i w krótkim czasie mam pyszną, pożywną zupę. A do niej niesamowite pesto z niedźwiedziego czosnku !

Składniki:

mrożonka lub świeże warzywa (marchewka, groszek, pietruszka, kalafior, brukselka itp.)

cebulka podsmażana na łyżce masła

woda (ok 1 l)

3 liście laurowe

kilka kulek ziela angielskiego

sól pieprz

przyprawy – majeranek, chili, słodka papryka, zioła prowansalskie

2 żółtka surowe

3 łyżki jogurtu

makaron (szpinakowy)

*pesto czosnkowe

Wykonanie:

  1. Warzywa gotujemy w wodzie, dodajemy przyprawy.
  2. Gotujemy do miękkości.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt pomieszany z żółtkami i makaron.
  4. Gotujemy jeszcze ok 10 minut.
  5. Podajemy z pesto z czosnku niedźwiedziego.