Budyniowe ciacho z domowym budyniem bez pieczenia

Cierpię ostatnio na ogromny brak czasu. I mimo wielkich chęci do pichcenia i fotografowania ciężko jest mi znaleźć kilka wolnych godzin w ciągu dnia by móc to robić. Tak ! Kilka godzin – dobrych zdjęć kulinarnych, a do takich ciągle dążę, nie pstryka się w 5 minut. Dziś się zebrałam w sobie i udało mi się stworzyć szybkie ciacho. Ze zdjęciem też zdążyłam – dosłownie chwilę przed załamaniem pogody 🙂

Składniki:

2,5 szklanki mleka

6 łyżeczek ksylitolu

laska wanilii

2 jajka

5 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

paczka herbatników

pół gorzkiej czekolady

4-5 łyżek mleka

truskawki

Wykonanie:

  1. 2 szklanki mleka zagotowujemy z miąższem wydrążonym z wanilii i ksylitolem.
  2. Do połowy szklanki zimnego mleka dodajemy jaja i mąki. Całość dokładnie mieszamy by nie było grudek.
  3. Do gorącego mleka stojącego na wolnym ogniu dolewamy gotową mieszankę i ciągle mieszamy aż budyń zgęstnieje.
  4. W foremce układamy warstwę herbatników, na nie ciepły (nie gorący) budyń i znowu herbatniki.
  5. Całość polewamy roztopioną czekoladą z mlekiem i układamy truskawki.