
Cierpię ostatnio na ogromny brak czasu. I mimo wielkich chęci do pichcenia i fotografowania ciężko jest mi znaleźć kilka wolnych godzin w ciągu dnia by móc to robić. Tak ! Kilka godzin – dobrych zdjęć kulinarnych, a do takich ciągle dążę, nie pstryka się w 5 minut. Dziś się zebrałam w sobie i udało mi się stworzyć szybkie ciacho. Ze zdjęciem też zdążyłam – dosłownie chwilę przed załamaniem pogody 🙂
Składniki:
2,5 szklanki mleka
6 łyżeczek ksylitolu
laska wanilii
2 jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
paczka herbatników
pół gorzkiej czekolady
4-5 łyżek mleka
truskawki

Wykonanie:
- 2 szklanki mleka zagotowujemy z miąższem wydrążonym z wanilii i ksylitolem.
- Do połowy szklanki zimnego mleka dodajemy jaja i mąki. Całość dokładnie mieszamy by nie było grudek.
- Do gorącego mleka stojącego na wolnym ogniu dolewamy gotową mieszankę i ciągle mieszamy aż budyń zgęstnieje.
- W foremce układamy warstwę herbatników, na nie ciepły (nie gorący) budyń i znowu herbatniki.
- Całość polewamy roztopioną czekoladą z mlekiem i układamy truskawki.