Słodkości

Tort z leśnymi owocami na drugie urodziny bloga !

Jak dziś pamiętam dzień kiedy założyłam bloga – 19 czerwca 2015 roku, pamiętam też ze szczegółami pierwszą “sesję” jaką próbowałam wtedy poczynić. Pierwsze wpisy okraszone były zdjęciami, które wtedy wydawały mi się całkiem niezłe – pamiętacie truskawkową owsiankę i omleta z oliwkami? Dziś patrzę na nie i nie myślę sobie – “ale porażka, jak mogłaś wstawiać takie paskudy”, ale – “jak dużo nauczyłaś się przez te dwa lata” 🙂 Bo prowadzenie bloga daje właśnie taką niezwykłą szansę monitorowania swoich postępów. Kiedyś robiłam zdjęcia “na czuja”. Nie wiedziałam jak się pozbyć cieni padających na jedzenie, jak usunąć niebieskawą poświatę na fotografii w pochmurny dzień, jak i z czego tworzyć tło, nie mówiąc już o stylizowaniu samego dania. Dziś łatwiej mi zauważać błędy, wiem na co zwracać uwagę, co sprawia mi trudność i co najważniejsze – gdzie szukać wiedzy. Fotografia kulinarna dzięki umiejętnościom, które zdobyłam sprawia mi coraz większą radość. Dziękuję Wam, że zaglądacie do mojego fotograficznego, pysznego świata i że mam dla kogo to wszystko tworzyć. Z okazji urodzin (choć nieco spóźnionych – wybaczcie, to z powodu ślubnej gorączki) życzę sobie, by kolejny rok wywindował mnie na jeszcze wyższy poziom fotografii kulinarnej, a Wam by oglądanie moich zdjęć powodowało silne burczenie w brzuchu 🙂 Zapraszam na ciacho !

Składniki:

CIASTO 
130 g masła
3/4 szklanki mleka
4 łyżki drobnego cukru/ksylitolu
4 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół posiekanej gorzkiej czekolady 70%
KREM
opakowanie serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
POLEWA
50 ml śmietanki 30%
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki cukru pudru
owoce leśne
Wykonanie:
1. Masło umieścić w garnku i rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
2. W jednej misce wymieszać mikserem schłodzone masło, mleko, jajka oraz cukier.
3. W drugiej misce umieścić suche składniki:  mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę.
4. Mokre oraz suche składniki połączyć razem do połączenia składników, na koniec dodać posiekaną czekoladę i całość jeszcze raz wymieszać.
5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej foremki (24 cm), wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasta wyciągamy z piekarnika i całkowicie ostudzamy.
6. Składniki na krem ubijamy mikserem na sztywną masę.
7. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy kremem i przykładamy drugą warstwą.
8. W garnuszku podgrzewamy śmietankę z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną drobno czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
9. Polewamy ciasto, dekorujemy owocami i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

One thought on “Tort z leśnymi owocami na drugie urodziny bloga !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *